nieuws

Nieuwe wijn ontstaat uit onvrede over restaurants

Horeca

Uit onvrede over het schenken van buitenlandse wijnen door horecabedrijven, zijn vijf Limburgse wijnbouwers gestart met het maken van streekeigen wijn. Restaurants moeten deze wijn straks schenken bij streekgerechten.

Dat roept Marcel Soomers van Wijngoed Fromberg in Ubachsberg in De Limburger. Samen met vier andere wijnmakers is Soomers gestart met de productie van CarioMosa. Restaurants in Zuid-Limburg moeten deze nieuwe wijn volgend jaar in het aspergeseizoen schenken bij hun maaltijden.

‘Wij vinden het triest dat de Limburgse horeca zich wel laat voorstaan op het exclusieve aanbod van streekgebonden specialiteiten en daar dan een weinig opzienbarend buitenlands wijntje bij schenkt. Zie je borden langs de weg met “Limburgse beekforel” of “culinair aspergemenu”, dan wordt daar een goedkoop elzassertje bij aangeboden’, aldus Soomers.

De naam CorioMosa is afgeleid van de streek Coriovallum bij Heerlen en de Limburgse Maas (Mosa). In samenwerking met de kunstacademie in Maastricht ontwerpen de wijnboeren het etiket voor de wijn. Stan Beurkens van wijngoed Sint Martinus in Vijlen gaan de wijnen samenstellen.

Wijnmaker Soomers hoopt dat de provincie het project gaat ondersteunen. Hierover is nog geen concreet overleg geweest tussen de wijnboeren en de provincie. Soomers noemt de Elzas als voorbeeld. Daar promoot de overheid de wijncultuur met wereldwijde naamsbekendheid als gevolg.

Reageer op dit artikel