nieuws

Rondreizende Miljonair Fair start over twee weken in Rusland

Horeca

Organisator van de Miljonair Fair Yves Gijrath is wel wat gewend, maar in Rusland was het toch even schakelen. Over twee weken, zaterdag 24 september, wordt daar de Miljonair Fair Moskou geopend, de eerste buitenlandse reis van het Nederlands luxeproduct. ,,Dat er helikopters worden verkocht vinden ze daar niet zo gek. Het gaat ze meer om welk type.” Toen Gijrath in 2002 de eerste fair voor miljonairs in Amsterdam opende, had hij al internationale ambities. Dat het uiteindelijk Moskou zou worden, is toeval: ,,We wilden het eerst dichter bij huis zoeken, Duitsland en België. Maar toen ik met uitgever Derk Sauer in gesprek kwam, toonde hij belangstelling. Zijn mensen kwamen eind 2003 naar Amsterdam voor de ‘look en feel’ en reageerden dolenthousiast”.

Zo ging Gijrath in 2004 op studiereis naar Moskou en is de fair voor de Russische jetset eind 2005 een feit. ,,Zakendoen in Rusland is powerplay. Je moet goed in je schoenen staan. Ieder land heeft zo zijn eigen cultuur om zaken te doen. In Rusland is het allemaal wat directer. Als het ze niet bevalt gaan ze een beetje schreeuwen. Maar als ze er ook voor gaan, is het ‘all the way’. Dan willen ze auto’s weggeven en is het: ‘think big”, zegt Gijrath.

In China, waar de beurs volgend jaar neerstrijkt, worden zaken gedaan met veel minder aplomb, is inmiddels zijn ervaring. ,,Bij de Chinezen is gezichtverlies lijden een drama. Wat ze zeggen doen ze ook. Daarin moet je ze dan vertrouwen en dus niet direct het contract op tafel gooien.” Na Shanghai volgen in 2006 nog Cannes in Frankrijk en Kortrijk in België. Het jaar daarop wil Gijrath weer verder de wereld in trekken. ,,De Miljonair Fair lijkt inmiddels op een rondreizend circus. Veel bedrijven reizen gewoon met ons mee.”

De Miljonair Fair ‘circustent’ heeft in Moskou een vloeroppervlakte van 15.000 vierkante meter, drie keer groter dan de eerste beursvloer in Amsterdam. De eigenaar van de hal is een Russische staalbaron die en passant een van de meest exclusieve villa’s – 20 miljoen dollar stuk – op de beurs aanbiedt, Ze worden verkocht op een luxe resort. Qua standhouders volgt Gijrath dezelfde lijn als in Nederland, al staat nu ook Lufthansa er met een paar privé-jets.

Het openingsgala is wederom groots, met oud-Roxy Music zanger Bryan Ferry als openingsstunt ,,en de komst van veel andere sterren van ‘all aroud the world’, zoals China en Engeland.” Het thema van de vierdaagse beurs tot en met 28 september is glamour tot passion, met iedere dag modeshows, gecombineerd met diners en een dagelijkse show van volbloed paarden in een speciaal voor de gelegenheid gebouwde manege.
Ook zijn er lezingen van verscheidene sprekers die gaan over de toekomst van de luxe-industrie. ,,Er wordt dan ook gesproken over de kansen en bedreigingen van het zakendoen in Rusland. Daartegenover staat de schenking van 1 miljoen roebel (ruim 28.000 euro) aan een liefdadigheidsproject in Rusland. De fair wordt afgesloten met een modeshow die de Russische avant-garde toont en overgaat in de Chinese luxe lifestyle. ,,Zo geven we het stokje over aan China, waar in april de Miljonair Fair wordt gehouden.”

Reageer op dit artikel