nieuws

Nederlands IJssculturenfestival deze winter in teken van Rembrandt

Horeca

Leiden mag zich deze winter gastheer noemen van de grootste tentoonstelling ter wereld rond de schilder Rembrandt, geheel opgetrokken uit ijs en sneeuw. Het derde Nederlandse IJssculpturenfestival vindt van zaterdag 17 december 2005 tot en met zondag 26 februari 2006 in een thermische tent van 2.500 m² op het terrein van de Groenoordhallen in Leiden plaats. Ongeveer 60 internationale kunstenaars geven met behulp van 300.000 kilo ijs en 150.000 kilo sneeuw het leven van Rembrandt weer.

Organisator van het IJssculpturenfestival is het organisatiebedrijf ProServ uit Eindhoven. Het Haagse bureau Inaxi Holland sculpture events is verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw van de sneeuw- en ijssculpturen.

De keuze voor Leiden was voor de hand liggend. In 2006 wordt met talrijke tentoonstellingen herdacht dat Rembrandt 400 jaar geleden, op 15 juni 1606, in de Weddesteeg in Leiden werd geboren. De tentoonstelling bestaat uit drie delen. In het eerste gedeelte wordt de Leidse periode van Rembrandt geschetst. Zo is naast de vader en moeder van de beroemde schilder ook een van zijn eerste echte grote schilderijen in opdracht te zien: ‘De Anatomische les van Dr. Nicolaas Tulp’.

Het tweede gedeelte werpt een blik op het leven van Rembrandt, waarin zijn familie, huis en schilderkunst belangrijke onderdelen zijn. Er is een replica van het Rembrandthuis, maar de bezoeker kan ook zijn zoon Titus en zijn laatste levenspartner Hendrickje Stoffels ontmoeten. Hier vindt men ook een driedimensionale versie van ‘De Nachtwacht’, helemaal opgetrokken uit ijs en sneeuw. De bezoeker kan door het wereldberoemde schilderij lopen en op de foto gaan met de hoofdfiguren, zoals kapitein Banning Cocq en luitenant Willem Ruytenburgh. Het laatste gedeelte van de ijssculpturententoonstelling wordt gevormd door een verzameling van de grootste werken van Rembrandt, zoals ‘Het joodse bruidje’ en ‘De Staalmeesters’. Uiteraard ontbreekt een zelfportret van Rembrandt niet.

Op 15 november wordt op het terrein van de Groenoordhallen gestart met het plaatsen van de grote thermische tent. Vanaf vrijdag 25 november komen de koelvrachtwagens aan met de reusachtige ijsblokken van ongeveer 2 meter lengte, 1 meter breedte en 70 centimeter hoogte. Deze blokken, die per stuk zo’n 1500 kilo wegen, worden van tevoren in een periode van vier tot zes weken bij een temperatuur van -30Cº vervaardigd, waardoor het ijs transparant en glashelder is.

Behalve ijs wordt eveneens 150.000 kilo sneeuw in de sculpturen verwerkt. De natuurlijke sneeuw wordt ter plekke met een speciale machine gemaakt. Met behulp van een ‘snowblower’ wordt de sneeuw in houten mallen geblazen, waardoor massieve blokken sneeuw ontstaan als basis voor de bouw van de sneeuwsculpturen. Op de website www.sneeuwenijs.com (binnenkort online) is de bouwvoortgang in beeld te volgen. Telefonische informatie over het festival is voor bezoekers verkrijgbaar via Leiden Promotie VVV: 0900-2222333.

Reageer op dit artikel