nieuws

Horecaconcurrent de thuistap scoort

Horeca

Nederlanders lijken het thuistappen te omarmen. Heineken verkocht al meer dan 150.000 Beertenders en Philips meldde dinsdag dat het sinds oktober ruim 30.000 exemplaren van de PerfectDraft heeft verkocht. Philips kan de vraag nauwelijks aan en laat apparaten uit het buitenland komen. Daarmee is een gevoelige concurrent voor de horeca een feit.

Het bedrijf roept consumenten op om lege vaatjes zo snel mogelijk terug te brengen naar de winkels, want door de grote vraag heeft brouwer InBev (bekend van Jupiler en Dommelsch) blijkbaar moeite met het leveren van volle vaatjes. Heineken kende na de introductie van de Beertender ook dergelijke problemen.

De thuistapsystemen zijn de inzet van een ferme ruzie tussen Heineken en Philips. Het elektronicaconcern werkte tot 2002 samen met Heineken aan een gezamenlijk systeem. Maar Philips stapte eruit. Heineken ging verder met Krups en Philips vond met brouwer InBev een nieuwe partner.

Heineken vindt het Philips-product veel te veel lijken op zijn eigen apparaat en stapte naar de rechter om een verkoopverbod af te dwingen. De rechter vond echter dat Heineken bij de verkeerde instantie zijn gelijk wilde halen en weigerde de zogenoemde ‘inbreukverboden’ toe te wijzen. Hij vond dat de materie te ingewikkeld om ‘in een kort geding genoegzaam te worden toegelicht’, zo bleek uit het vonnis. Het is nog niet bekend of Heineken verdere stappen onderneemt om alsnog te proberen het apparaat van Philips uit de schappen te krijgen.

Heineken introduceerde de Beertender in het voorjaar van 2004 en heeft er veel succes mee. Afgezien van de ruim 150.000 apparaten, gingen er ook al meer dan drie miljoen vaatjes van zijn merken Heineken, Amstel, Brand en Wieckse Witte over de toonbank.

Van de vaatjes voor de Perfectdraft zijn er volgens InBev al meer dan 100.000 verkocht. Het apparaat van Philips en InBev kwam vorig jaar al op de markt in België en Luxemburg. In Nederland begon de verkoop in oktober. Via de PerfectDraft wordt niet alleen bier verkocht van InBev, dat met merken als Jupiler, Dommelsch, Hertog Jan, Leffe, Hoegaarden, Beck’s en Brahma ’s werelds grootste brouwer is. Ook Grolsch en Bavaria leveren bier voor het apparaat.

Reageer op dit artikel