Oud nazivliegveld toeristische attractie

De gemeente Venlo en enkele Duitse nabuursteden gaan het voormalige Duitse vliegveld Vliegerhorst bij Venlo opknappen en toegankelijk maken voor bezoekers. De provincie Limburg steunt dit project met een subsidie van 15.000 euro. Uit Europese Interregfondsen wordt de helft van het project, dat ruim 100.000 euro gaat kosten, betaald. Dat meldde de provincie Limburg.

Direct na de inval in 1940 legden 15.000 dwangarbeiders op last van de Duitsers een groot militair vliegveld aan ten oosten van Venlo. De Vliegerhorst was een van de grootste Europese vliegvelden. Het besloeg ongeveer twaalf vierkante kilometer en er lag ongeveer vijftig kilometer aan taxibanen, zowel op Nederlands als op Duits grondgebied. Vanaf de Vliegerhorst stegen Luftwaffe-nachtjagers op, die minstens zeshonderd geallieerde bommenwerpers neerhaalden.

De provincie Limburg werkt naar eigen zeggen mee aan het openstellen van de resten van dit vliegveld, omdat het na de bevrijding door de Amerikanen werd gebruikt om de Duitsers terug te drijven. Er komt onder meer een monument voor alle gevallenen, zowel geallieerden als Duitsers.

Volgens de provincie is een ander argument om het project te steunen dat het bijdraagt aan betere contacten tussen de grensgemeenten Venlo, Nettetal en Straelen. ‘Iedereen krijgt hier een goed inzicht in een stukje geschiedenis’, aldus de woordvoerster van de provincie.

Commandobunker
Enkele nog staande gebouwen, zoals de booghangaar, de commandobunker en de verkeerstoren worden tegen teloorgang beschermd en er komen fiets- en wandelpaden. De bezoekers krijgen door middel van tweetalige informatieborden inzicht in wat zich hier in het verleden heeft afgespeeld. Verder wordt de geschiedenis gedocumenteerd en komt er een expositie.

Initiatiefnemers zijn naast de drie eerder genoemde steden het Grenspark Maas-Swalm-Nette en de Förderverein Ehemaliger Fliegerhorst Venlo. Het natuurpark, waarin het vliegveld ligt, is een trekpleister voor dagjesmensen en toeristen. ‘Het project maakt het mogelijk om de voormalige, zeer belangrijke vliegbasis Vliegerhorst ten oosten van Venlo op te nemen als cultuurhistorisch element in het natuurbelevenisgebied’, aldus de woordvoerster. Het project begint op 1 januari 2006 en loopt tot 31 december 2007.