nieuws

Renovatie Spuizalen kan beginnen

Horeca

De scheuren in de gevel van de Dr. Anton Philipszaal worden eindelijk gedicht en het lekkende dak van het Lucent Danstheater wordt gerepareerd. Volgend jaar begint een grote opknapbeurt. Concerten en voorstellingen gaan gewoon door. Het werk kan beginnen omdat er nu, na langdurig overleg, duidelijkheid is over de toekomst van het complex. De gemeente Den Haag neemt de gebouwen voor één euro over van het Residentie Orkest (RO) en het Nederlands Dans Theater (NDT) en steekt er vervolgens 5,5 miljoen euro in.

De gezelschappen blijven intensief betrokken bij het beheer en de programmering, samen met de aparte directie die het zalencomplex als geheel beheert. Vooral het afstemmen van belangen tussen deze drie partijen heeft de overdracht aan de gemeente vertraagd. Dit tot ergernis van wethouder Else van Dijk (VVD, cultuur), die twee maanden geleden heeft gedreigd zelf de knoop door te hakken.

De betrokkenen verklaren nu op één lijn te zitten. „We willen een sterk team vormen,’’ zegt Ton Brandenbarg, directeur van het RO. Ook Jaap Hülsmann, directeur van het NDT, en Saskia Kriekhaus, directeur van de zalen, verklaren op alle terreinen te willen samenwerken. De renovatie moet ervoor zorgen dat de zalen nog zo’n vijf tot tien jaar meekunnen. Daarna volgen er mogelijk sloop en nieuwbouw. Wethouder Van Dijk: „Voor de langere termijn bekijken we de toekomst van de zalen in samenhang met de plannen voor het Wijnhavenkwartier (o.a. nieuwe ministeries, red.). Het kan nog alle kanten op.’’ Er wordt aan nieuwbouw gedacht, maar een ingrijpende verbouwing van de oude zalen zou ook nog kunnen.

Het Residentie Orkest heeft eerder laten weten ook wel een eigen zaal op een andere plek te willen. Maar de gemeente en het NDT hebben een voorkeur voor het Spuiplein en voor het handhaven van de combinatie van de twee zalen. De huidige zalen staan er sinds 1987. Ze zijn destijds voor relatief weinig geld gebouwd. Daardoor vertonen de gebouwen nu ernstige gebreken.

Reageer op dit artikel