nieuws

Zuid-Afrikanen kopen DeliXL

Horeca

Ahold verkoopt zijn groothandel en cateraar DeliXL voor 140 miljoen euro aan de Zuid-Afrikaanse Bidvest Group. Ahold verkoopt DeliXL omdat het zich wil toeleggen op de detailhandel en het geld wil gebruiken om schulden af te lossen.

Bidvest is buiten zijn thuismarkt actief in het Verenigd Koninkrijk, Australië en Nieuw-Zeeland. Het bedrijf zette vorig jaar 6,7 miljard euro om. De overnamesom bestaat uit contanten, terugbetaling van schuld aan Ahold en aanvaarde schulden. Het overleg met de vakbonden en de ondernemingsraden is afgerond. De overname moet worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten. Ahold verwacht de verkoop dit kwartaal af te ronden.

Analisten vinden de overnamesom tegenvallen. In de markt werd rekening gehouden met een prijs van tussen de 150 en 200 miljoen euro. Bovendien is de schuld van DeliXL in de prijs verrekend, zo merken analisten op.

Het overleg met de vakbonden en de ondernemingsraden is afgerond. CNV Dienstenbond is positief over de verkoop. ‘Deli XL is in goede handen bij Bidvest’, licht bestuurder Aletta Bulsink toe. ‘De werkgelegenheid blijft behouden en over de arbeidsvoorwaarden zijn goede afspraken gemaakt.’

DeliXL zette vorig jaar met 2100 personeelsleden 819 miljoen euro om in Nederland en België. Onder de 34.000 klanten van de groothandel zijn ziekenhuizen, horeca, scholen en bedrijfskantines.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels