nieuws

Cola geweerd op universiteit VS

Horeca

Cola-automaten op de campussen van de Universiteit van Michigan blijven vanaf 1 januari leeg of worden gevuld met frisdrank van een ander merk. Coca-Cola wordt door deze Amerikaanse universiteit, die meer dan 50.000 studenten telt, geboycot.

’s Werelds grootste frisdrankenproducent had de condities voor een onafhankelijk onderzoek over de aantijgingen van verscheidene studentengroeperingen afgewezen. Ze beschuldigen het bedrijf van wanpraktijken in India en Colombia.

Zo zitten er er in de Indiase cola resten bestrijdingsmiddelen en hebben op bedrijfsterreinen in Colombia mensenrechtenschendingen plaats. Daar worden vakbondsvertegenwoordigers ontvoerd en vermoord. Coca-Cola heeft, onder meer op basis van eigen onderzoek, al deze beschuldigingen ontkent.

De contracten met de universiteit hebben een waarde van 1,4 miljoen dollar, zo meldden Amerikaanse media zaterdag. Dat is miniem vergeleken met de bijna 22 miljard dollar omzet die het concern maakt. De schade kan volgens het Amerikaanse televisiestation CNN echter wel groot zijn omdat Coca-Cola sterk afhankelijk is van zijn imago.

De actiegroepen, waarvan een de naam ‘Stop Killer Coke’ voert, krijgen de nodige bijval in de VS. Michigan is inmiddels de tiende universiteit of hogeschool die Coca-Cola weert. De universiteit van New York, Rutgers University in New Jersey en Santa Clara University in Californië gingen haar voor.

Reageer op dit artikel