nieuws

Eis vier jaar cel voor dood cafébezoeker

Horeca

De officier van justitie heeft dinsdag bij de rechtbank in Lelystad vier jaar celstraf geëist tegen de 27-jarige Urker J.B. Hij wordt verdacht van het doodslaan van een man uit Emmeloord.

Volgens justitie heeft B. in de nacht van 9 juli een vuistslag uitgedeeld, waardoor het 19-jarige slachtoffer viel en overleed. Het incident gebeurde tijdens een ruzie op straat, vlak voor café de Bierelier in Emmeloord.

Het slachtoffer belandde door een klap of duw met zijn hoofd op straat en overleed enkele dagen later in het ziekenhuis aan hersenletsel. De verdachte ontkent te hebben geslagen. Hij deelde naar eigen zeggen alleen een duw uit tijdens een ruzie.

In de ogen van de officier van justitie is er sprake van zware mishandeling met de dood tot gevolg. De aanklager is ervan overtuigd dat B. een vuistslag heeft uitgedeeld, mede op grond van vier getuigenverklaringen. Sectie wees echter geen uitwendig letsel uit. De doodsoorzaak is hersenletsel, veroorzaakt door de val.

B.’s advocaat vindt dat er hoogstens sprake is van gewone mishandeling met de dood tot gevolg. Hij bepleitte daarom een lagere straf. De rechtbank wees zijn verzoek af om de Urker gelijk vrij te laten. De nabestaanden schreven in een brief aan de rechtbank een ontzaglijke leegte te voelen.

Na het incident werd café de Bierelier op last van de gemeente gesloten. Er zijn vaker geweldsincidenten geweest. Hoewel getuigen het ook hebben gehad over een ruzie in de kroeg, zijn de medewerkers en uitbater officieel geen verdachte meer. Het café kreeg een gele kaart en moet ’s nachts vroeger sluiten. Het is weer open onder een andere naam.

Omdat het vermoeden bestond dat vrienden van het slachtoffer wraak wilden nemen op de kroegbaas is er in Emmeloord tijdelijk extra politie-inzet geweest om de rust te bewaren. De vriendenclub is op cursus gestuurd om te leren omgaan met hun gevoelens. Het graf van het slachtoffer is eind vorig jaar door onbekenden geschonden.

De rechtbank doet 31 januari uitspraak.

Reageer op dit artikel