nieuws

Katrina-slachtoffers langer in hotels

Horeca

Orkaanslachtoffers van Katrina in de VS hoeven niet 7 januari uit de hotels, waar ze na de natuurramp zijn ondergebracht. Eerder was sprake dat zaterdag 7 januari de Federal Emergency Management Agency (FEMA) de betalingen aan de hotels zou stopzetten.

Een rechter heeft bepaald dat Katrina-slachoffers zeker een maand langer in hotels mogen verblijven en dat FEMA de hotelrekeningen betaald. Dit omdat de Amerikaanse federale rampenbestrijdingsdienst, die nauw verbonden is met het Rode Kruis, de zaken nog niet op orde heeft. Zo heeft FEMA een half jaar na de ramp nog niet alle identiteiten van de in hotels verblijvende evacués bepaald.

Een woordvoerder van FEMA meldt dat de hulporganisatie altijd heeft gezegd dat er nooit mensen op straat worden gezet. Daarnaast heeft FEMA niet de intentie de hulp te stoppen voor illegale evacués. Eerder was er sprake dat de slachtoffers per 1 december 2005 de hotels moesten verlaten. Die datum werd verschoven naar 7 januari en nu dus naar 7 februari. Gezien de onduidelijkheid over de evacués is het maar de vraag of die datum daadwerkelijk als deadline dient.

Kort na de natuurramp werden naar schatting 150.000 evacués ondergebracht in 5700 hotels in heel de VS. Hoteleigenaren sponnen garen bij het onderbrengen van de slachtoffers, omdat ze de rekeningen vergoed kregen door de FEMA. De totale rekening voor de huisvesting van alle evacués in hotels die de FEMA betaalt, bedraagt bijna 300 miljoen dollar.

Reageer op dit artikel