nieuws

Disco’s falen door tekort vrouwelijke portiers

Horeca

Een flink tekort aan vrouwelijke portiers zorgt ervoor dat grote hoeveelheden partydrugs worden binnengesluisd in discotheken. Jongedames worden niet of nauwelijks gefouilleerd, omdat discotheken bijna uitsluitend mannelijke uitsmijters bij hun deuren hebben staan.

Dat meldt De Telegraaf die zich baseert op een onderzoek van Club Judge, een onafhankelijk keurmerk voor discotheken in Nederland en het buitenland en nauw samenwerkt met Koninklijk Horeca Nederland (KHN). Club Judge ondervroeg twee jaar lang meer dan vierduizend discobezoekers.

Bij de vrouwelijke drugssmokkel in dansgelegenheden gaat het veelal om cocaïne, cannabis, ghb, poppers en xtc. Uit het onderzoek blijkt verder dat ruim 30 procent van de stappers wel eens cocaïne heeft gebruikt. Volgens Club Judge is het algemeen drugsgebruik in kroegen en discotheken het afgelopen jaar met drie procent gestegen.

Volgens Guido Lassally van Club Judge is het laagdrempelige deurbeleid een belangrijke rol in de stijging van het drugsgebruik. ‘In verschillende discotheken is het bijvoorbeeld toegestaan om één gram wiet of hasj mee naar binnen te nemen. In twee poptempels mag je zelfs tien gram op zak hebben’, aldus Lassally.

Uit het onderzoek blijkt dat de vrouwelijke smokkelaars inventief zijn. Zo worden batterijhouders van een mobiele telefoon en deodorantbussen volgestopt met drugs. Maar veruit de meeste drugs komen binnen in sokken en andere kledingstukken. Eenmaal bij binnenkomst worden ze ingenomen op het toilet.

KHN-woordvoerder Anthony van der Klis laat in een reactie weten dat steeds meer ondernemers gebruik maken van vrouwelijke portiers. ‘Vooral in het westen van het land is dat een trend die zich hopelijk zal voortzetten’, aldus Van der Klis.

Reageer op dit artikel