nieuws

Naslagwerk Van Dam gekraakt door uitglijders

Horeca

De Dikke Van Dam, het naslagwerk van culinair criticus Johannes van Dam, wemelt van de fouten. Van Dam maakt een flinke uitglijder met zijn boekwerk door vele misstappen. Dat meldt het cultureel gastronomisch magazine Bouillon, die in haar voorjaarsnummer de misstappen van Van Dam op een rij zet.

Volgens Bouillon gaat Van Dam onder meer in de fout bij de aardappel. De culinaire brombeer schrijft dat er net zoveel Nederlandse broodsoorten als Franse aardappelrecepten zijn. Een paar honderd maar liefst. Bouillon stelt dat de aardappel pas de laatste jaren doorbreekt in de Franse keuken. Daarom staan in klassieke Franse kookboeken geen honderden maar hoogstens een tiental aardappelrecepten.

Verder maakt Van Dam een misser met andijvie. Dit komt niet per se uit Egypte zoals Van Dam met stelligheid beweert, aldus Bouillon. ‘Net zoals Van Dam zijn er wetenschappers die denken dat andijvie ooit tijdens het Joodse Pasen als bitter kruid werd gebruikt, maar ook hiervoor ontbreekt tot nu toe elk steekhoudend bewijs’, lezen we op de site van Bouillon.

De conclusie van Bouillon is krachtig en ongezouten. ‘Van Dam heeft zichzelf vóór zijn boek geplaatst, loopt al jaren met een bovenmeestervingertje ons te verwijten dat we elkaar als papegaaien napraten, en maakt het zichzelf, door zijn boek encyclopedische kwaliteiten toe te dichten, behoorlijk moeilijk. Alleen al omdat het helemaal niet volledig is.’

Reageer op dit artikel