nieuws

Nederlanders voor strenge regels verkoop alcohol

Horeca

Ruim 80 procent van de Nederlanders meent dat jongeren die drank kopen terwijl ze daar wettelijk te jong voor zijn, een boete moeten krijgen. Dat blijkt uit een vrijdag uitgebracht onderzoek van het bureau MijnOpnie.nl.

De organisatie ondervroeg ruim 1200 mensen naar aanleiding van eerder gepresenteerde plannen van minister Hoogervorst van Volksgezondheid om drankgebruik onder jongeren terug te dringen. De minister wil onder meer de leeftijdsgrens voor de verkoop van bier verhogen van zestien naar achttien en pleit er voor dat jongeren onder de 18 jaar een boete moeten krijgen als ze een biertje kopen. Nu mogen 16-jarigen al bier kopen en krijgen alleen drankverkopers een boete als ze aan te jonge klanten leveren.

De Kamerfracties van CDA, PvdA en VVD plaatsten kanttekeningen bij het plan. Zij vroegen zich af hoe de minister ervoor wil zorgen dat de jongeren ook echt bekeurd worden. Ruim 60 procent van de ondervraagden is voorstander van het verhogen van de leeftijdsgrens van jongeren die bier willen kopen. Bijna driekwart van de Nederlanders is van mening dat het maximaal toegestane promillage alcohol in het verkeer moet worden verlaagd.

Reageer op dit artikel