nieuws

Met opening geheime tunnel start realisatie ‘tractatiepark’ De Chocoladefabriek

Horeca

Met de officiële opening van de ‘geheime’ tunnel staat niets de realisatie van De Chocoladefabriek in Amsterdam meer in de weg. Als alles goed gaat, opent het zogeheten tractatiepark in 2009 de poorten en kan jong en oud zich als een cacaoboon in een chocoladefabriek wanen. Donderdag lichtte wethouder Maarten van Poelgeest de deksel van de oude tramtunnel, waar het kloppende hart van de fabriek zal komen.

Vijf jaar geleden ontdekte initiatiefnemer Maurits Rubinstein een putdeksel naast zijn kantoorgebouw aan de De Ruyterkade in Amsterdam. Hij klom in de put en kwam uit in een ‘geheime’ tunnel. Bij navraag bleek het te gaan om een nooit in gebruik genomen tramtunnel van 170 meter lang. Direct was duidelijk dat de tunnel de aangewezen locatie was voor de realisatie van Rubinsteins lang gekoesterde droom een chocolade-attractiepark te maken, geïnspireerd op het beroemde verhaal Sjakie en de chocoladefabriek. Chocolade zien, proeven, ruiken, voelen en zijn. Dat is het idee achter De Chocoladefabriek. De nu nog kale tunnel zal dienst doen als fabriekshal waar bezoekers de reis van een cacaoboon tot chocoladereep afleggen. Het pretpark moet de sfeer van een oude fabriek uit 1880 ademen.

Rubinstein beschikt inmiddels naar eigen zeggen over de grootste collectie oude chocolademachines van Nederland. In zijn tractatiepark is het niet de bedoeling dat bezoekers daar lángs lopen, maar er dóór gaan. ,,Alles gaat om sfeer, fictie, avontuur, educatie en pret. Je ervaart hoe het is om chocolade te worden.” Zoals de uitgever van kinderboeken vroeger zelf stiekem droomde, maakt De Chocoladefabriek kinderen een beetje eigenaar door het uitgeven van ‘obligaties’. ,,Voor ons een manier om de fabriek te financieren, voor de kinderen een droom die uitkomt. Ze kunnen voor een klein stukje de baas zijn van een chocoladefabriek.” De obligaties zijn voor ouders en grootouders te koop zodra in 2007 is begonnen met de bouw en mogen alleen op naam staan van een persoon tot 21 jaar. Rubinstein rekent voor zijn fabriek op gemiddeld 350.000 bezoekers per jaar.

Reageer op dit artikel