nieuws

Mobiel betalen van start in horeca

Horeca

In horecagelegenheden en winkels in en om het WTC in Amsterdam kan straks bij wijze van proef met de gsm worden betaalt. Dit draadloze afrekenen zal in september bij wijze van proef in de praktijk worden gebracht. Het is een primeur in Europa.

Honderd mensen krijgen een speciale mobiele telefoon van Nokia, die is voorzien van een radiochip van Philips. De financiële afwikkeling vindt plaats door de Japanse creditcardfirma JCB.

In tien winkels en horecagelegenheden in en om het WTC kan vervolgens met de telefoons worden betaald. Afrekenen is simpel: de telefoons hoeven alleen maar in de buurt van een lezer gehouden te worden. De chip legt draadloos contact met de kassa, die vervolgens het verschuldigde bedrag ten laste van de creditcardrekening van de klant brengt.

Bij de proef zal het gaan om klanten die al een rekening bij de Japanse firma hebben lopen – vooral Aziatische zakenlui die in en om het kantoorgebouw werken, is de verwachting. Als de proef slaagt, wil JCB draadloos betalen ook mogelijk maken in de Amsterdamse binnenstad.

Reageer op dit artikel