nieuws

Pure Jazzfest, nieuw internationaal jazzevenement in Den Haag

Horeca

Het gat was groot na het vertrek van North Sea Jazz uit Den Haag. De gemeente en de vele Haagse (jazz)musici gingen naarstig op zoek naar nieuwe ideeën om deze leegte op te vullen. Dat heeft geleid tot een nieuw internationaal jazzevenement dat komend weekeinde op en rond het Haagse Spui zijn eerste editie beleeft: Pure Jazzfest.

,,Het is absoluut geen opvolger van het vertrokken festival”, benadrukt Jazzfest-woordvoerder Peter Rosendaal, ,,North Sea was toch vrij behoudend, oubollig geworden, steeds weer hetzelfde. Pure Jazzfest zet nieuwe lijnen uit, graaft verder en gaat door waar anderen ophouden.”

Dat is ook duidelijk te zien aan de programmering. Want wat doet Freek de Jonge op een jazzfestival? De cabaretier en predikantenzoon treedt voor een keer in de voetsporen van zijn vader en draagt in de Nieuwe Kerk een muzikale jazzmis op: Wat is ons nog heilig? Robert Jan Stips (ex-Nits) verzorgt de begeleidende muziek voor koor, blazerskwartet en kerkorgel. Collega-caberetier Herman Finkers laat in een gastoptreden zijn Gregoriaanse vaardigheden horen.

En wat te denken van de mix van jazz en film die trompettist en filmcomponist Terence Blanchard samen met het Metropole Orkest verzorgt. Uitgangspunt voor zijn optreden is zijn favoriete filmmuziek, die hij componeerde voor regisseur Spike Lee (onder meer Do the right thing en Malcolm X). Tijdens het concert zijn filmfragmenten te zien op een groot scherm en in het Filmhuis zullen de favoriete films van Terence vertoond worden. Overigens zijn er in het Filmhuis ook filmbeelden te zien uit de jazzgeschiedenis.

In de verschillende zalen rondom het Spui en op het grote buitenpodium is verder jazz te horen uit Jamaica en uit het Havana van de jaren vijftig. Nouvelle Vague steekt bekende new wave-liedjes uit de jaren tachtig in een oud jazzjasje, de bossa nova van weleer. Pete Philly & Perquisite zwepen de boel op met hun hiphopjazz. Het Lucent Dans Theater is het podium voor een combinatie van jazz, dans en poëzie. Oud-politicus en jazzliefhebber Hans Dijkstal heeft zijn eigen talkshow en ontvangt onder anderen Blue Note-baas Michael Cuscuna. Natuurlijk blijft er in Den Haag ook plaats voor jazzgiganten als Hans Dulfer (hij opent het festival), saxofonist Steven Grossman, ex-bandlid van Miles Davis, en Rashied Ali, drummer van John Coltrane. Maar het Jazzfest biedt ook een podium voor jonge toptalenten als zangeres Charlie Dée, Rik Mol (winnaar van het European Trumpet Contest) en het 12-jarige drumtalent Remy Troost.

Het evenement is dan ook opgezet voor een breed publiek. Zelfs voor kinderen zijn er workshops en voorstellingen. In totaal zijn er voor vrijdag, zaterdag en zondag 18.000 kaarten beschikbaar, maar Rosendaal verwacht deze editie nog geen uitverkocht festival. ,,Het is toch een nieuw evenement, met 3000 tot 4000 bezoekers per dag ben ik al heel tevreden.” Het festival heeft geen commercieel karakter, maar moet als cultureel evenement met behulp van subsidies en sponsors wel quitte proberen te spelen. De gemeentelijke subsidie is in ieder geval voor de komende drie jaar gewaarborgd.

Reageer op dit artikel