nieuws

KHN-directeur jeu claes na ramp Volendam

Horeca

Brand- en andere veiligheidsvoorschriften staan op gespannen voet met een praktische bedrijfsvoering. Het spanningsveld tussen die twee vraagt om een intensieve aanpak. Dat zegt directeur Jeu Claes van Koninklijk Horeca Nederland (KHN). De horecaondernemer kan zich geen enkele nonchalance permitteren als het om de veiligheid van zijn gasten gaat.

Claes reageert met zijn opmerking op beschuldigingen dat de horecaondernemers in ons land brandvoorschriften aan hun laars zouden lappen. In de nacht van oud op nieuw brak brand uit in een cafépand in Volendam. Daarbij vielen dodelijke slachtoffers en een groot aantal gewonden.Het Nederlands Instituut voor Brandweer en Rampenbestrijding (NIBRA) stelde direct na de tragedie dat het slecht is gesteld met de veiligheid in uitgaansgelegenheden. Vluchtwegen zouden vaak zijn afgesloten, nooduitgangen versperd en blusmiddelen ontbreken.

Kritiek

Hoewel onderzoek alle feiten nog aan het licht moet brengen, spitst de algemene kritiek zich toe op de vluchtwegen van het Volendammer café die slecht toegankelijk zouden zijn geweest en op een nooduitgang zonder trap.

Claes zegt niet over de toestand van het pand in Volendam (waarin de cafés Het Hemeltje, Wir War en De Blokhut zijn gevestigd) te kunnen oordelen, maar weet wel dat het naleven van veiligheidsvoorschriften en bedrijfsvoering op gespannen voet met elkaar kunnen staan. ‘In de praktijk kan dat betekenen dat een ondernemer die snel wat nieuwe bierglazen uitpakt, de lege doos ‘even’ in de vluchtweg neerzet, om zich vervolgens weer tot z’n klanten te wenden. Of hij zet na het indraaien van een nieuwe lamp het keukentrapje neer bij de nooduitgang. Onschuldige voorbeelden, maar de gevolgen kunnen fataal zijn.’ Claes vindt dan ook dat horecaondernemers zich meer bewustzijn moeten worden van dit soort risico’s. ‘Een vluchtroute moet te allen tijde toegankelijk zijn.’

Een woordvoerder van caféhouder Jan Veerman van Het Hemeltje heeft trouwens verklaard dat de beide nooduitgangen in het bedrijf in orde waren en dat het personeel recentelijk nog een training brandveiligheid heeft gehad.

Streng

Claes vindt het te ver gaan om naar aanleiding van de tragedie in Volendam te stellen dat het in de horeca ten aanzien van de brandpreventie een rommeltje is. De KHN-directeur meent dat de branche in ons land voldoende voorzieningen heeft getroffen. De eisen op dit terrein zijn streng, evenals de controle. KHN heeft een paar jaar geleden caféhouders ook uitgebreid via checklists op de hoogte gesteld van brandpreventieve maatregelen en er zijn drukbezochte workshops brandveiligheid en cursussen bedrijfshulpverlening geweest.

Claes wijst erop dat de horeca samenwerkt met de brandweer, die jaarlijks de gebruiksvergunning controleert. ‘Als ondernemers brandveiligheid niet zo nauw zouden nemen, dan zouden in onze sector, waar per week 4 miljoen mensen genieten, dergelijke incidenten vaker voorkomen’, aldus de KHN-directeur.

Hij realiseert zich dat het imago van de horecabranche door de ramp een gevoelige klap heeft gekregen. Op basis dus van ‘een incident’. Bij het afsluiten van deze editie van Misset Horeca werd namelijk verondersteld dat siervuurwerk het dennengroen aan het plafond van Het Hemeltje in lichterlaaie gezet zou hebben. Claes: ‘En wat kun je daartegen beginnen?’

Reageer op dit artikel