nieuws

KHN licht positief over ‘lastenverlichtingsoftware

Horeca

Het jongste plan van het kabinet om de administratieve lastendruk te verminderen door middel van gratis software, is licht positief ontvangen bij Koninklijk Horeca Nederland (KHN). Al voegt KHN er aan toe dat de praktijk mogelijk minder rooskleurig is.

Deze week werd bekend dat de ministeries van Justitie en Financiën speciale software hebben ontwikkeld. Hiermee kunnen ondernemers vanaf volgend jaar hun bedrijfsgegevens makkelijker doorsturen naar de Belastingdienst, Kamers van Koophandel en het Centraal Bureau voor de Statistiek. De software zal gratis te downloaden zijn van internet.

KHN hanteert als reactie op het plan het motto ‘eerst zien, dan geloven’. ‘Wij zijn altijd voor lastenverlichting. Op papier ziet het er best goed uit. Maar mogelijk is de praktijk een stuk minder rooskleurig. De software is gratis, maar ondernemers moeten investeren om de software af te stemmen op hun huidige systemen’, aldus Wendy Schellens van KHN.

Daarnaast spelen accountantbureaus, waar horecaondernemers veelal gebruik van maken, een belangrijke rol bij het slagen van het plan. ‘Accountants hebben al aangekondigd dat de kostenbesparing die de software oplevert, niet wordt doorberekend aan de klant. Dus horecaondernemers merken er niets van het voordeel’, aldus Schellens.

Minister Donner van Justitie heeft de Tweede Kamer middels een brief geïnformeerd over het nieuwe plan. Het kabinet raamt de kostenbesparing bij het gebruik van deze zogenoemde taxonomie op 350 miljoen euro in 2007. Donner rept over een besparing die kan oplopen tot 900 miljoen euro.

Reageer op dit artikel