nieuws

SVH-boegbeeld Jaap Van Dijke overleden

Horeca

SVH-oprichter Jaap van Dijke is op 26 augustus in zijn woonplaats Wassenaar overleden. Van Dijke werkte vanaf de oprichting in 1946 tot zijn pensionering in 1982 voor het brancheorgaan. Van Dijke is 87 jaar geworden.

Jaap van Dijke werd op 1 mei 1946 benoemd tot de eerste secretaris van de Stichting Vakonderwijs Horecabedrijven (SVH), de voorloper van het huidige Horeca Branche Instituut (HBI). Tot zijn pensionering op 1 januari 1982 gaf hij leiding aan SVH.

Van Dijke kwam voort uit Bedrijfsgroep Horeca, de in de oorlog door de bezetter ingestelde organisatie. Op 14 september 1945 werd deze organisatie omgeturnd tot de SVH. Een jaar later richtte SVH de Stichting Leerlingwezen Horeca (SLH) op, de voorloper van het SVH Leerlingstelsel. Van Dijke was van beide stichtingen secretaris en combineerde die taak met diverse andere horecafuncties.

Van Dijke was verder in 1947 oprichter van de werkgeversfederatie binnen de horeca en bleef zijn hele loopbaan algemeen adviseur van Horecaf. Ook was hij de eerste secretaris van de Landelijke Bedrijfscommissie (LBC) en van de Bedrijfsvereniging Horeca, het uitvoeringsorgaan van de sociale verzekeringswetten.

Jaap van Dijke is woensdag 31 augustus gecremeerd in besloten kring.

Reageer op dit artikel