nieuws

Hogere boetes bij overtreden rookverbod

Horeca

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid wil dat er serieus werk wordt gemaakt van de handhaving van het rookverbod in de horeca. Ook zonder extra controleurs kan volgens haar goed worden gekeken de horeca zich houdt aan het rookverbod. Ook gaan de boetes omhoog.

Hogere boetes bij overtreden rookverbod

Nu het verbod niet meer geldt voor de kleine kroegen zonder personeel, krijgen de inspecteurs volgens Schippers wat meer ruimte om zich te richten op zaken die het verbod aan hun laars lappen. De afgelopen tijd hielden ongeveer tweehonderd inspecteurs zich bezig met het toezicht op het rookverbod.

Daarnaast gaan de boetes omhoog. ‘Als je serieus wilt handhaven, moet je serieuze boetes hebben. De boete loopt nu op van 300 tot 2400 euro, maar een groot bedrijf schrikt natuurlijk niet van een boete van 300 euro’, stelde ze. Hoe hoog de boetes worden, is nog niet bkeend.

Het rookverbod geldt na het aantreden van het kabinet van VVD en CDA, dat gedoogsteun heeft van de PVV, niet meer voor kleine eenmanszaken (zonder personeel) die niet groter zijn dan 70 vierkante meter.

Bij elk klein kroegje moet een bordje bezoekers duidelijk maken of er binnen wordt gerookt.

Een Kamermeerderheid is het eens met die versoepeling van het rookverbod. Er zijn echter zorgen over de berichten dat in 51 procent van de horecagelegenheden weer wordt gerookt, sinds de versoepeling van het rookverbod is aangekondigd.

Het begin van het einde, vrezen tegenstanders als PvdA, GroenLinks en D66. Lea Bouwmeester (PvdA) vindt dat de Kamer met een kluitje in het riet wordt gestuurd, nu de minister wil gaan handhaven, maar geen extra personeel in kan zetten.

Rookbedrijven verklikken

Het CDA wil dat mensen makkelijker kunnen melden, welke bedrijven het rookverbod niet naleven. Nu kost dat iemand zeker een half uur achter de computer, aldus Sabine Uitslag (CDA).

Schippers voelt wel daar wel wat voor, aangezien ze de meldingen kan gebruiken om te beoordelen waar snellere en meer controles zijn gewenst. Cafés en disco’s die zich nu niet aan de regels houden, krijgen prioriteit bij de controles.

Reageer op dit artikel