nieuws

Afscheidsfeest Theo van Gogh in Westergasfabriek

Horeca

Honderden bekende en minder bekende Nederlanders waren maandagavond bijeen in de Westergasfabriek in Amsterdam-West voor het afscheidsfeest van de vermoorde Theo van Gogh.

De meeste aanwezigen hielden zich aan het kledingvoorschrift dat de filmmaker zelf opstelde: dames in mantelpak met parelketting, heren net als Van Gogh, in vrijetijdskleding. De kist met daarin het lichaam van de overleden cineast stond midden in de feestruimte. Onder de bezoekers waren columnist Theodor Holman, motivatiegoeroe Emile Ratelband, minister Zalm van Financiën, hoofdredacteur Jort Kelder van Quote en actrice Georgina Verbaan, Marco en Leontine Borsato, Jan Mulder, hoofdredacteur Cisca Dresselhuys van Opzij, acteur Jack Wouterse, Heleen en Ton van Royen, schrijver Ronald Giphart, actrice Katja Schuurman en regisseur Eddy Terstall. Onder de genodigden voor het besloten feest verder opvallend veel politici, zoals Frits Bolkestein, Femke Halsema, Rob Oudkerk en Bram Peper.

Veel politie was zichtbaar aanwezig. De aanwezigen vonden het geen probleem om feest te vieren. ,,Theo wil feest, dus dan rukken we uit. Natuurlijk ben je de ene dag boos en de andere dag verdrietig, maar nu moeten we aan de bak”, aldus acteur Jack Wouterse in spijkerbroek, bretels en met een biertje in de hand.

Minister Zalm noemde het belangrijk er te zijn. Boezemvriend Theodor Holman hoopt op een feestelijke avond met vrienden. ,,Al zal het wel een beetje geforceerd zijn.” Bezoekers werden bij binnenkomst besprenkeld met het parfum van Van Gogh. Aan de muur hingen schilderijen van zijn zoon Lieuwe, er werden filmpjes van de regisseur getoond en er werd veel muziek gedraaid, waaronder Franse chansons.

Onder anderen Theodor Holman, producent Gijs van de Westelaken en cabaretier Hans Teeuwen hebben gesproken en traden Spinvis en Gabriël Rios op en de Marokkaanse hoofdrolspelers van Van Gogh’s film Cool!. Van Gogh had de uitvaart toevallig kort voor zijn dood voorbereid, omdat hij bang was een geplande vliegreis naar New York niet te overleven.

Reageer op dit artikel