nieuws

AH To Go moet horeca-activiteiten staken

Horeca

Albert Heijn mag klanten bij AH to go niet langer de gelegenheid geven de gekochte producten voorin de winkel te consumeren. AH moet hangtafels met servetjes en bordjes ‘eet u smakelijk’ dan ook verwijderen op straffe van zware dwangsommen.

AH To Go moet horeca-activiteiten staken

Dat heeft de Raad van State dinsdag bepaald in het conflict tussen Albert Heijn en de gemeente Utrecht. Albert Heijn stelde eerder dat de uitspraak rond de AH to go aan de Utrechtse Oudegracht bepalend is voor de gehele AH to go-formule. De uitspraak bevestigt dat een mengvorm tussen supermarkt en horeca op dit moment in Nederland nog vrijwel onmogelijk is.

Dwangsom

Andere winkeliers aan de Oudegracht deden hun beklag over de tafels bij AH to go, omdat Albert Heijn hiermee directe consumptie stimuleert, iets wat volgens het bestemmingsplan niet is toegestaan. Als gevolg van de klachten uit de buurt legde de gemeente Utrecht Albert Heijn een dwangsom op van vijfduizend euro en nog eens duizend euro voor iedere klant die wordt betrapt op het consumeren van levensmiddelen in de AH-gemakswinkel.

Kortste eind

Albert Heijn stapte vervolgens naar de rechter, maar werd in het ongelijk gesteld. Na een lange juridische strijd trekt Albert Heijn nu alsnog aan het kortste eind. De Raad van State sommeert Albert Heijn op straffe van een boete de bankjes, bordjes en servetten weg te halen. Ook moet het winkelpersoneel van AH to go actief optreden tegen klanten die willen eten of drinken in de winkel.

Reageer op dit artikel