nieuws

Amsterdam Centrum wil vrije openingstijden horeca

Horeca

Het stadsdeel Amsterdam Centrum wil vrije openingstijden voor de horeca in de binnenstad van Amsterdam. Nu nog sluiten de cafés in de hoofdstad door de week om 1.00 uur en in het weekend om 3.00 uur. Alleen nachtzaken mogen langer openblijven. Het dagelijks bestuur van het stadsdeel noemt dit een achterhaald concept.

Horecaondernemers mogen straks hun eigen openingstijden kiezen. Als ze laat open willen zijn, moeten ze wel aan de strengste geluidseisen voldoen. Door het openingstijdenbeleid te versoepelen, hoopt het stadsdeel dat de handhavers minder met de regeltjes bezig zijn en meer tijd hebben om de echte probleemgevallen aan te pakken.

Voor de terrassen blijven wel sluitingstijden bestaan. Door de week 1.00 uur, 2.00 uur in het weekend. Wat betreft het stadsdeel is het terrassenseizoen wel verleden tijd. Mogen de tafels en stoelen nu pas op 1 maart naar buiten en moet de boel in de herfst weer in de winterstalling, als het aan het stadsdeel ligt kan het terras ook open op een zonnige winterdag.

Het handhavingsbeleid voor de terrassen wordt streng. Bij overtreding van de regels volgt onmiddellijk een boete of de uitbater verliest zijn vergunning. Het stadsdeel wil dat er een piketdienst komt waar mensen 24 uur per dag met hun klachten over de horeca terechtkunnen. Notoire overtreders roept de stadsdeelvoorzitter persoonlijk op het matje.

Het stadsdeel Centrum is voor uitbreiding van de horeca in de oostelijke binnenstad en aan de IJ-oevers. Het Leidse- en Rembrandtplein zitten volgens het stadsdeels aan hun taks. In de nota ‘Naar een eigentijds, transparant horecabeleid in de Amsterdamse binnenstad’ komt het stadsdeel met nog meer voorstellen. Zo moeten horecaondernemers bijvoorbeeld hun toiletten openstellen voor niet-klanten, in ieder geval voor vrouwen.

Amsterdam Centrum komt nog met een aparte notitie over ,,seksualisering in horecagelegenheden”. Het stadsdeel veroorzaakte eerder een golf van verontwaardiging door het zogeheten paaldansen in cafés te verbieden. De uitgaansscene betitelde het als de ,,vertrutting” van Amsterdam.

Horecaondernemers mogen straks hun eigen openingstijden kiezen. Als ze laat open willen zijn, moeten ze wel aan de strengste geluidseisen voldoen. Door het openingstijdenbeleid te versoepelen, hoopt het stadsdeel dat de handhavers minder met de regeltjes bezig zijn en meer tijd hebben om de echte probleemgevallen aan te pakken.

Voor de terrassen blijven wel sluitingstijden bestaan. Door de week 1.00 uur, 2.00 uur in het weekend. Wat betreft het stadsdeel is het terrassenseizoen wel verleden tijd. Mogen de tafels en stoelen nu pas op 1 maart naar buiten en moet de boel in de herfst weer in de winterstalling, als het aan het stadsdeel ligt kan het terras ook open op een zonnige winterdag.

Het handhavingsbeleid voor de terrassen wordt streng. Bij overtreding van de regels volgt onmiddellijk een boete of de uitbater verliest zijn vergunning. Het stadsdeel wil dat er een piketdienst komt waar mensen 24 uur per dag met hun klachten over de horeca terechtkunnen. Notoire overtreders roept de stadsdeelvoorzitter persoonlijk op het matje.

Het stadsdeel Centrum is voor uitbreiding van de horeca in de oostelijke binnenstad en aan de IJ-oevers. Het Leidse- en Rembrandtplein zitten volgens het stadsdeels aan hun taks. In de nota ‘Naar een eigentijds, transparant horecabeleid in de Amsterdamse binnenstad’ komt het stadsdeel met nog meer voorstellen. Zo moeten horecaondernemers bijvoorbeeld hun toiletten openstellen voor niet-klanten, in ieder geval voor vrouwen.

Amsterdam Centrum komt nog met een aparte notitie over ,,seksualisering in horecagelegenheden”. Het stadsdeel veroorzaakte eerder een golf van verontwaardiging door het zogeheten paaldansen in cafés te verbieden. De uitgaansscene betitelde het als de ,,vertrutting” van Amsterdam.

Reageer op dit artikel