nieuws

Beleggingsfonds voor cultuurliefhebbers

Horeca

Triodos Bank heeft een beleggingsfonds opgezet voor kunstminnende beleggers en creatieve ondernemers. Dat maakt het mogelijk om tegen fiscaal aantrekkelijke voorwaarden te investeren en te beleggen in culturele projecten. Dat heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) donderdag bekendgemaakt.

De fiscale regeling is al sinds 2004 van kracht, maar krijgt nu voor het eerst de vorm van een door de overheid erkend beursgenoteerd beleggingsfonds, het Triodos Cultuurfonds. Het fonds krijgt per 1 november een notering aan de effectenbeurs in Amsterdam.

Minister Maria van der Hoeven (OCW) en directievoorzitter Peter Blom van Triodos Bank geven vrijdagmiddag in Amsterdam het startschot voor het fonds. Blom verwacht binnen drie jaar 250 miljoen euro bij beleggers te kunnen ophalen. Het fonds heeft al voor 180 miljoen euro aan culturele projecten goedkeuring gekregen van het ministerie van OCW. Tot de eerste investeringen behoren Carré, het Nationaal Glasmuseum Leerdam en het Stedelijk Museum in Amsterdam. Het fonds investeert verder in onder meer artiestenopleidingsinstituut Continental Sound Music in Rotterdam, het Korzo Theater in Den Haag en atelierverhuuur Stichting Werkruimte Kunstenaars Utrecht.

Reageer op dit artikel