nieuws

België: horeca betaalt BSE-test

Horeca

Restauranthouders en winkeliers als slagers moeten in België voortaan opdraaien voor de kosten van testen op de gekkekoeienziekte BSE. Dat stelt de Belgische Boerenbond in een voorstel aan minister van Volksgezondheid Demotte. In een voorstel van de minister zouden vleeshandelaren en veeboeren juist die kosten moeten betalen.

De bond pleit voor instelling van een fonds voor de voedselveiligheid, waar een restauranthouder maximaal 120 euro per jaar aan moet bijdragen. Grotere supermarkten zouden meer moeten betalen. De distributiesector en de horeca zouden deze kosten eventueel kunnen doorberekenen aan de consumenten. De Boerenbond zegt dat veel landbouwers in grote financiële problemen komen, als zij de kosten voor de dure BSE-testen moeten betalen.

De bond pleit voor instelling van een fonds voor de voedselveiligheid, waar een restauranthouder maximaal 120 euro per jaar aan moet bijdragen. Grotere supermarkten zouden meer moeten betalen. De distributiesector en de horeca zouden deze kosten eventueel kunnen doorberekenen aan de consumenten. De Boerenbond zegt dat veel landbouwers in grote financiële problemen komen, als zij de kosten voor de dure BSE-testen moeten betalen.

Reageer op dit artikel