nieuws

Biefstuk zonder spinazie schadelijk

Horeca

Biefstuk met spinazie verlaagt de kans op darmkanker. 75 gram spinazie doet de schadelijke effecten van 150 gram rood vlees grotendeels teniet. Dat zegt onderzoeker Johan de Vogel van de Wageningse universiteit.

Biefstuk zonder spinazie schadelijk

De Vogel wilde weten hoe het kan dat rood vlees de kans op darmkanker, wat uit eerder onderzoek is gebleken, vergroot. En of er wat tegen te doen is. De Vogel deed onderzoek met ratten en kwam er achter dat heem de boosdoener is, zo meldt het NRC.

Heem is een stikstof- en ijzerhoudend molecuul dat veel in rood vlees zit. Heem komt in de dikke darm terecht. Bij het onderzoek beschadigde het de rattendarmen. Door deze beschadiging neemt de kans op darmpoliepen toe, waaruit kanker kan ontstaan.

Naast de vinding dat spinazie de schadelijke effecten van rood vlees teniet doet, meldt de onderzoeker dat dit ook voor andijvie en boerenkool geldt. Wie broccoli prefereert, moet bij 150 gram rood vlees 750 gram broccoli eten.

Reageer op dit artikel