nieuws

Biologisch broodje kaas voor ambtenaar

Horeca

Ambtenaren op het ministerie van Landbouw kunnen vanaf 2007 alleen nog een biologisch geproduceerde lunch in het bedrijfsrestaurant krijgen. Andere ministeries hebben minister Veerman van Landbouw beloofd met meer biologische producten in de schappen ook het goede voorbeeld te willen geven.

Het kabinet streeft er naar dat 10 procent van de Nederlandse landbouwproductie in 2010 biologisch is. Hoewel dat aandeel nu nog geen 2 procent is, wil Veerman dat percentage niet naar beneden bijstellen in zijn nota Biologische Landbouw 2005-2007, die het kabinet vaststelde. Het kabinet wil afspraken maken met supermarktketens, boeren en maatschappelijke organisaties om het doel te realiseren.

De manier om dat te bereiken, is volgens Veerman dat de consument meer biologische groenten, fruit en andere producten gaat kopen dan nu. Wanneer de markt om deze producten vraagt, zullen boeren en industrie daarop inspelen. De komende jaren zet het kabinet daarom extra in op het versterken van die biologische markt. In 2007 moet als tussenstap 5 procent van alle consumentenaankopen biologisch zijn.

Naast afspraken met de markt wil de minister hiervoor zelf het goede voorbeeld geven op zijn ministerie door de catering daar volledig biologisch te maken. Maar er is meer nodig. Mensen laten de biologische producten nu vaak liggen omdat deze duurder zijn dan de ‘gewone’ boodschappen. Met een consumentenkorting op biologische producten als tijdelijke proef in een stad wil Veerman onderzoeken of mensen de biologische sla en jam wel kopen als ze voor ongeveer dezelfde prijs in de schappen liggen.

Verder zal de minister de boeren die biologisch produceren tegemoet komen. Vanaf 2006 kunnen zij per hectare landbouwgrond een subsidie krijgen als blijk van ‘maatschappelijke waardering’ voor de ‘groene dienst’ die zij leveren. In totaal heeft Veerman de komende jaren 60,9 miljoen euro te besteden om de biologische landbouw te steunen.

Reageer op dit artikel