nieuws

Bloedbad na bommen in restaurants

Horeca

Drie explosies hebben maandagavond dood en verderf gezaaid in de populaire Egyptische badplaats Dahab aan de Golf van Akaba. Volgens de laatste berichten vielen er zeker achttien doden en circa 150 gewonden. De explosies deden zich voor in twee restaurants en een supermarkt.

Bloedbad na bommen in restaurants

Een aantal gewonden verkeert in kritieke toestand zodat het dodental makkelijk hoger kan uitvallen. Het merendeel van de slachtoffers zou van Egyptische komaf zijn. Volgens de Egyptische autoriteiten ging het om aanslagen, maar niet om zelfmoordacties.

Onbekenden brachten rond kwart over zeven ’s avonds van afstand drie bommen tot ontploffing in het toeristische stadsdeel Masbat. Volgens een medewerker van de lokale ambulancediensten leek het erop dat er veel buitenlanders onder de slachtoffers waren.

Er bevinden zich zeker dertig Nederlandse toeristen in Dahab, liet de voorzitter van de Raad van Bestuur van reisorganisatie TUI Nederland, S. van der Heijden, weten. Zij zijn allen ongedeerd. Dit geldt volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken ook voor de 27 Nederlanders die permanent in de badplaats wonen. Volgens de autoriteiten waren het restaurant Nelson, het cafetaria Aladdin en de supermarkt Ghazala het doelwit.

Het is niet de eerste keer dat badplaatsen in de Egyptische Sinaï doelwit zijn van terroristen. In juli 2005 kwamen bij aanslagen met autobommen in de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh meer dan zeventig mensen om het leven. Meer dan tweehonderd mensen raakten gewond door de ontploffingen in hotels en een winkelgebied. In oktober 2004 vielen in de toeristenoorden Taba en twee kleinere kustplaatsjes 34 doden door terreuraanslagen.

Door de aanslagen zijn de eerste annuleringen uit ons land voor vluchten naar het gebied binnengekomen. De kans is groot dat er meer annuleringen volgen. De hotels en restaurants in de toeristische regio zouden wel eens lang last kunnen hebben van de bloedige aanslagen.

Reageer op dit artikel