nieuws

Bomexplosies in hotels in Istanbul

Horeca

Bij twee kleine hotels in de Turkse metropool Istanbul hebben zich in de nacht van maandag op dinsdag vrijwel tegelijkertijd bomexplosies voorgedaan. Daardoor kwamen volgens het Turkse persbureau Anatolië twee mensen om het leven en raakten er zeven gewond, onder wie twee Nederlanders. De ANWB Alarmcentrale maakte melding van drie gewonde Nederlanders. De doden zijn een Turk en een Iraniër.

Bomexplosies in hotels in Istanbul

Volgens een medewerker van het Nederlandse consulaat in Istanbul zijn de Nederlanders lichtgewond. Zij zijn overgebracht naar een ander hotel in de Turkse stad.

De explosies deden zich in het begin van de nacht voor in de wijk Laleli, waar het Pars Hotel doelwit was, en in het Holiday Hotel in de wijk Sultanahmet. Medewerkers van het Pars Hotel zeiden tegen de Turkse editie van CNN dat een anonieme beller kort voor de explosie telefonisch had meegedeeld dat er een bom in het hotel lag. De tweede doden vielen hier. Het hoofd van de politie in Istanbul, Cellattin Cerrah, verklaarde de explosies te beschouwen als terroristische aanslagen.

In een ander deel van de stad, de buitenwijk Esenyurt, gingen twee explosieven af bij een opslagplaats voor lpg-tanks. Hoewel er sprake zou zijn geweest van een gaslek door de ontploffingen, raakte niemand gewond, aldus een medewerker van de getroffen onderneming. Op het moment van de explosies waren vier mensen op het bedrijfsterrein.

De bomontploffingen in de hotels leidden tot flinke materiële schade. Behalve de twee Nederlanders raakten ook twee Chinezen, een Oekraïner, een Turkmeen en een Turk gewond. Geen van de gewonden is in levensgevaar.

De Turkse metropool, met meer dan 12 miljoen inwoners, is al vaker het toneel geweest van aanslagen. Daarvoor waren militante Koerden, linkse splintergroepen en ook radicale moslims verantwoordelijk.

Vorig jaar november werden in Istanbul zelfmoordaanslagen gepleegd op twee synagogen, het Britse consulaat en een vestiging van een Britse bank. In totaal kwamen daarbij 62 mensen om, onder wie vier zelfmoordenaars. Deze aanslagen zouden het werk zijn geweest van het terroristennetwerk al-Qaeda.

In juni van dit jaar vielen er vier doden door een explosie in een bus. De ontploffing had plaats kort voor een bezoek van de Amerikaanse president Bush, Een extreem-linkse Turkse beweging bood later excuses aan voor de explosie. In een verklaring stelde de DHKP-C dat de bom te vroeg was afgegaan. De DHKP-C, het Revolutionair Volksbevrijdingsfront, is een verboden extreem-linkse Turkse beweging, die tot doel heeft de Turkse regering omver te werpen en door een marxistisch bewind te vervangen. De groep, tot 1994 bekend als Dev-Sol, staat sinds mei 2002 ook op de EU-lijst van terroristische organisaties.

Reageer op dit artikel