nieuws

Bommen in Londen duperen horeca

Horeca

Pubs, restaurants en hotels in het centrum van Londen moeten de komende tijd rekening houden met flink minder bezoekers. Dit als gevolg van de bomaanslagen in de Britse hoofdstad. De vier zelfmoordacties bezorgen de Britse economie een enorme schadepost.

Totaal gaat het om een bedrag van 4,4 miljard euro in de periode van juli tot oktober. Dat heeft het hoofd risico-management van het onderzoeksbureau World Markets Research Institute, Jan Rudolph, voorgerekend. ‘Wij schatten de schade voor de economie op 2 tot 3 miljard pond. De economische groei kan dit kwartaal 0,2 procent lager uitpakken’, aldus Rudolph.

De sectoren waar de pijn het meest gevoeld zal worden, zijn het openbaar vervoer, het uitgaansleven, de supermarkten en het toerisme. Rudolph wijst vooral op de psychische tik die aanslagen burgers bezorgen. Maar wanneer de klap eenmaal is verwerkt, dan keren de mensen snel terug naar hun oude uitgavenpatroon.

Rudolph sluit niet uit dat de tegenvaller dit kwartaal voor een groot deel in de laatste drie maanden van het jaar wordt gecompenseerd. Na de aanslagen van 11 september in New York en in maart 2004 in Madrid was er ook een herstelbeeld waarneembaar.

Reageer op dit artikel