nieuws

Boze mosselkwekers protesteren in Amsterdam

Horeca

Boze mosselkwekers protesteerden vrijdag achter het Centraal Station van Amsterdam tegen het advies van de Commissie-Meijer over de Waddenzee. Ongeveer zestig schepen legden aan bij het Shell-gebouw in Amsterdam-Noord, hingen de vlaggen halfstok en toeterden 2 minuten.

‘Het is een noodsignaal dat de regering het advies niet mag uitvoeren’, aldus een woordvoerster van de mosselkwekers.De Commissie-Meijer rapporteerde in april aan de ministeries van VROM, Economische Zaken en Landbouw dat extra gaswinning in de Waddenzee mogelijk is zonder de natuur in het gebied te beschadigen. De commissie pleitte daarbij voor een inperking van de mosselzaadvisserij om meer voedsel te reserveren voor vogels. De mosselsector vindt dat de mosselvisserij onterecht gekoppeld wordt aan de discussie over gaswinning. ‘Wij willen geen wisselgeld zijn in de Haagse politieke discussie’, aldus de kwekers.
De mosselkwekers willen op inhoudelijke en feitelijke merites worden beoordeeld. Eind 2003 verscheen het zogeheten EVA II-rapport waarin staat dat de mosselkweek positief is voor vogels, stellen de vissers. ‘Het laat zien dat de visserij weliswaar effect op de natuur heeft, maar dat dit niet onomkeerbaar is.’ Het rapport van de Commissie-Meijer staat op korte termijn op de agenda van de ministerraad. Het protest vond plaats na een periode van vijf weken vissen naar mosselzaad in de Waddenzee. Deze jonge mosselen vissen de kwekers op om elders op mosselbanken uit te zaaien. De protesttocht van de schepen, vrijwel het hele konvooi dat in de Waddenzee actief is, begon vrijdag in alle vroegte in Enkhuizen. Na het protestsignaal in Amsterdam keerden de mosselkwekers terug naar Zeeland.

Reageer op dit artikel