nieuws

Brits rookverbod op haar na rond

Horeca

Het Britse Lagerhuis heeft dinsdag een totaal rookverbod in alle pubs en afgesloten openbare ruimtes goedgekeurd. Als ook het Hogerhuis instemt met de wet, mag vanaf half 2007 in Engelse kroegen, restaurants, clubs en ook op werkplekken niet meer worden gerookt.

Brits rookverbod op haar na rond

Het Lagerhuis ging met 384 tegen 184 stemmen akkoord met het verbod. Minister Hewitt van Volksgezondheid had het over de grootste vooruitgang voor de volksgezondheid in decennia.

Aan de stemming ging maandenlang politiek getouwtrek vooraf. Voor voorstellen een uitzondering te maken voor privéclubs en kroegen waar geen eten wordt geserveerd, was geen meerderheid.

In Schotland wordt begin volgende maand al een vergelijkbaar rookverbod van kracht, in Noord-Ierland in april 2007. In Wales moet er nog over worden gestemd.

Uit een opiniepeiling is gebleken dat zeven van de tien Britten een volledig verbod op roken steunen. Ongeveer een kwart van Britse volwassenen rookt. Per jaar overlijden circa 100.000 Britten aan de gevolgen van roken.

Groot-Brittannië heeft altijd voorop gelopen in de strijd tegen roken. In de jaren tachtig was het een van de eerste landen waar waarschuwende teksten op de verpakkingen van rookwaren werden gedrukt. De prijs voor een pakje sigaretten is in Groot-Brittannië met 7,50 euro bijna dubbel zo hoog als in Nederland.

Tot nu toe zijn er vijf landen in de wereld met een totaal rookverbod in alle afgesloten openbare ruimtes: Ierland, Noorwegen, Zweden, Nieuw-Zeeland en Bhutan.

Reageer op dit artikel