nieuws

‘Buma-facturen te hoog door beleggingsmissers

Horeca

Buma/Stemra toont zich een slecht belegger. Hierdoor is de factuur voor horecaondernemers veel te hoog. De muziekrechtenorganisatie verspeelde maar liefst 46 miljoen euro op haar 300 miljoen euro grote beleggingsportefeuille.

‘Buma-facturen te hoog door beleggingsmissers

Dat zegt VVD-Kamerlid Charlie Aptroot in De Telegraaf. Aptroot deed eigen onderzoek naar auteursrechtenorganisaties Buma/Stemra en Videma. Door de beleggingsmissers worden auteurs benadeeld en ontvangen ondernemers te hoge facturen. De VVD’er pleit voor een forse verlaging van de administratiekosten, volledige openheid over salarissen en een verlaging van de heffingen.

‘Buma/Stemra huurt een luxe kantoorpand voor 1,7 miljoen euro per jaar. Alles bij elkaar hebben ze een overhead van 22 procent. Dat is veel te veel’, aldus Aptroot, die op basis van deze gegevens concludeert dat auteurs te weinig ontvangen en horecaondernemers veel te veel betalen.

Ook Videma en Reprorecht krijgen er van Aptroot flink van langs. ‘Reprorecht heeft vorig jaar 19,4 miljoen euro bij ondernemers weggehaald, maar slechts 6,3 miljoen uitgekeerd. Videma weigert zelfs een jaarverslag te publiceren’, aldus Aptroot.

Videma is momenteel verwikkeld in een gevecht over het laten betalen van horecaondernemers bij het uitzenden van voetbalwedstrijden tijdens het komende WK. Aptroot: ‘De rechten liggen bij de publieke omroep en voor gezinnen is het gratis. Dat moet voor ondernemers ook gelden.’

Reageer op dit artikel