nieuws

Chef-kok mixt moleculaire cocktails

Horeca

Spectaculair is de dagelijkse show ‘Moleculaire Mixologie’ op het podium midden in het LAB, naast de HorecavArena. Chef-kok Stefan van Sprang van restaurant Ron Blaauw en z’n assistent Joris Bijdendijk toveren hier cocktails in elkaar met behulp van geperst koolzuur en vloeibare stikstof.

Chef-kok mixt moleculaire cocktails

Cocktails met bekende smaken geven ze een totaal andere dimensie. Bij dit nieuwe fenomeen gaat het om de sferische reactie die een mix veroorzaakt. Als eerste bereidt Van Sprang een Mojito Mystic. Een originele Mojito brengt hij terug tot een gifgroen balletje in een glaasje, waar de koude damp van af spat.

Smaakexplosie

‘Niet meteen opdrinken, want dat is slecht voor de maag. De stikstof heeft namelijk een temperatuur van min 196 graden Celcius’, vertelt Van Sprang het massaal aanwezige publiek, dat uiteraard ook mag proeven. In een klein half uurtje bereidt het tweetal een viertal cocktails, die er prachtig uitzien en voor een intense smaakexplosie zorgen.

Ferran Adrià

De liefde voor de moleculaire cocktails van Van Sprang en Bijdendijk ontstond bij El Bulli, het Spaanse driesterrenrestaurant van Ferran Adrià, waar ze stage liepen.

Reageer op dit artikel