nieuws

Direct fikse boete bij overtreding drankwet

Horeca

Kroegbazen die de Drank- en Horecawet overtreden, kunnen vanaf dinsdag zonder tussenkomst van de rechter een boete per acceptgiro verwachten. Voor het verkopen van een breezer aan een minderjarige kan de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) ter plekke een bekeuring van 900 euro uitschrijven.

Met het nieuwe lik-op-stukbeleid kan de VWA sneller en daadkrachtiger optreden tegen kroegbazen en andere alcoholverkopers die in de fout gaan. Daarnaast worden rechters en het Openbaar Ministerie (OM) minder belast.

De boetes voor overtredingen zijn onderverdeeld in drie categorieën. Een kroegbaas, winkelier of tankstationhouder die illegaal alcohol verkoopt, kan de zwaarste bekeuring verwachten. Afhankelijk van de bedrijfsomvang kan de VWA een boete van 900 danwel 1800 euro opleggen. Een horecaondernemer die betrapt wordt op het bezorgen van sterke drank aan huis, moet daarvoor 680 of 1360 euro ophoesten.

Voor administratieve overtredingen, zoals het niet kunnen tonen van een vergunning, betaalt de drankverkoper een boete van 450 euro (kleine bedrijven) of 900 euro (grote bedrijven). Wie twee keer tegen de lamp loopt, heeft extra pech. De tweede bekeuring voor dezelfde overtreding is in alle categorieën 50 procent hoger.

Sommige overtredingen blijven gewoon strafrechtelijk te vervolgen. Zo moet iemand die drank verkoopt aan iemand die al dronken is, vanaf 1 maart nog steeds naar de rechter. Zware overtredingen waarvoor de boetes van de VWA te laag zijn, kunnen ook niet zonder tussenkomst van de rechter worden opgelegd.

Reageer op dit artikel