nieuws

Drie procent boeren concurreert met horeca

Horeca

Drie procent van alle boerenbedrijven in Nederland verdient bij door agrotoerisme. Ze concurreren hiermee direct met reguliere horeca en het toerisme. De boeren verhuren accommodaties, hebben een café of restaurant of ze verhuren recreatiegoederen, dieren of andere recreatieve voorzieningen.

Drie procent boeren concurreert met horeca

Dit blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek, CBS, die onlangs zijn gepubliceerd. In totaal gaat het om 2200 boerderijen.

Bij ruim een kwart van alle boerenbedrijven (27 procent) die bijverdienen aan agrotoerisme is de bijverdienste al opgelopen tot dertig procent van de totale bedrijfsopbrengsten.

Verkoop eigen waar

Het bijverdienen aan agrotoerisme wordt vaak gecombineerd met de verkoop van eigen producten zoals vlees, zuivel of groente.

De meeste bedrijven die agrotoerisme aanbieden zijn melkveebedrijven (581 bedrijven), overige graasdierbedrijven (443 bedrijven), akkerbouwbedrijven en paard- en ponybedrijven (beide 315 bedrijven).

Agrotoerisme werd door 769 bedrijven als enige verbreding uitgevoerd. De overige 1468 bedrijven voerden gemiddeld 2,7 verbredingsactiviteiten uit.

Reageer op dit artikel