nieuws

Fundamenteel probleem’ dwarsboomt horeca-cao

Horeca

Werkgevers en werknemers staan nog ver uit elkaar over de invulling van een nieuwe Arbeidsvoorwaarden-CAO in de horeca. Dat stelt FNV Horecabond na de eerste gespreksronde op woensdag jongstleden. KHN spreekt over een constructief gesprek en heeft een goed gevoel na de eerste gesprekronde. Een nieuwe horeca-cao lijkt daarmee nog ver weg.

Fundamenteel probleem’ dwarsboomt horeca-cao

‘We zijn nog nergens en het is moeilijk te zeggen welke kant het opgaat’, aldus woordvoerder Dirk Vreugdenhil namens KHN. ‘De sfeer was goed en het was een nuttig gesprek. De drie vakbonden hebben aandachtig geluisterd naar achtergronden en doelstellingen voor een nieuwe CAO. Wij hebben een goed gevoel over dit eerste gesprek.’

Ben Francooy van FNV tempert de positieve bewoording van Vreugdenhil enigszins. ‘Werkgevers willen een cao met minder dwingende regels. De verantwoordelijk van werkgevers staat voorop, vinden zij. Onze inzet is anders. Wij willen afspraken op brancheniveau. Er zit een fundamenteel verschil tussen de visie van de werkgevers. Ja, we staan op dit moment ver uit elkaar.’

De FNV-woordvoerder denkt dat het nog er nog een paar ‘gespreksrondjes’ nodig zijn. Francooy: ‘De verschillen zijn groter dan tijdens de cao-onderhandelingen van twee jaar geleden. Er staan nog twee gesprekken gepland, maar desnoods komt er een vierde of vijfde. Prettig is wel dat de werkgevers met betere argumenten komen waarom ze iets willen. Zolang er argumenten zijn, kunnen we discussiëren. Dat is een positief aspect.’

Het volgende overleg tussen KHN, FNV Horecabond, CNV Bedrijvenbond en De Unie is woensdag 30 maart. Het derde gesprek staat gepland op donderdag 7 april.

Reageer op dit artikel