nieuws

Gebak vooral een traktatie voor senioren

Horeca

Uit onderzoek blijkt dat de meeste kopers van gebak ouder dan vijftig jaar zijn. Onder jongeren heeft taart de laatste jaren sterk aan populariteit ingeboet volgens het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) uit Wageningen.

Dat staat in een toelichting op een onderzoeksrapport van het Regionaal Interdisciplinair Fraudeteam (RIF) Oost. Het RIF concludeert dat de bakkersbranche fraudegevoelig is. Eenvijfde deel van de brood- en banketbakkers heeft zwartwerkers in dienst, terwijl acht procent van de onderzochte bakkers omzet bleek te verzwijgen. Justitie heeft naar zes bedrijven een strafrechtelijk onderzoek ingesteld. Daarvan is nog geen resultaat bekend.

Volgens het RIF is tijdens het onderzoek gebleken dat de sector het erg moeilijk heeft. Jongeren eten steeds minder brood, dat zij ook nog eens vrijwel uitsluitend bij supermarkten kopen. Mensen eten thuis ook steeds minder banket. Alleen ouderen kopen nog geregeld zoete lekkernijen bij de bakker.

Het aantal banketbakkerijen in Nederland is de laatste tien jaar gehalveerd. Het aantal broodbakkers daalde met een kwart. In totaal zijn er nog zo’n 2900 winkels over. Het NBC verwacht dat kleine, zelfstandig werkende bakkers die niet in een winkelcentrum zijn gevestigd, niet zullen overleven.

Ook stoppen veel bakkers omdat zij niet meer kunnen voldoen aan steeds strengere regelgeving. Bovendien is het erg moeilijk om personeel te vinden, omdat met name jongeren niet veel voelen voor het fysiek zware vak, dat zich gedeeltelijk ’s nachts en in de weekeinden afspeelt.

Reageer op dit artikel