nieuws

Geen BSE bij schapen

Horeca

Paniekverhalen dat de runderziekte BSE, die dodelijke gevolgen kan hebben bij de mens, ook bij schapen kan opduiken, zijn niet terecht. Dat vinden althans de Europese ministers van Landbouw, die dinsdag in Luxemburg de conclusies van een Brits onderzoek bespraken.

Schapen, zo is al lang bekend, kunnen de ziekte scrapie krijgen, die voor de mens ongevaarlijk is. De symptomen lijken echter sprekend op die van BSE, zodat de vraag is of de beesten niet lijden aan die veel ernstiger kwaal.

Vorige week lekte een Brits onderzoek uit, waarin werd gesteld dat ook schapen BSE kunnen krijgen. Volgens sommige verhalen zou het gevolg van die constatering zijn, dat miljoenen schapen en ook geiten zouden moeten worden afgemaakt. Maar de lezing nu is dat het onderzoek verkeerd is uitgevoerd. Er zouden runderhersenen zijn getest, in plaats van schapenmateriaal. Het onderzoek is waardeloos, concludeerden de ministers opgelucht. Andere onderzoeken lopen nog, maar volgens een woordvoerder van minister Brinkhorst geven die nog geen aanleiding te denken dat BSE kan voorkomen bij schapen.

Toch heeft Europees commissaris Byrne (Consumentenzaken) tijdens de vergadering nieuwe maatregelen aangekondigd om elk risico uit te sluiten. Hij denkt aan het uitbreiden van de lijst met organen die na de slacht niet mogen worden gebruikt. Orgaanvlees heeft immers het meeste risico. Mogelijk komen er ook indentificatieregels voor schapen, zoals die al bestaan voor koeien (oormerk). Een andere optie is een fokprogramma voor schapenrassen die resistent zijn tegen ‘prionziekten’, waaronder BSE en scrapie vallen.

Reageer op dit artikel