nieuws

Geen MKZ in Groot-Brittannië

Horeca

De vrees voor een nieuwe uitbraak van mond- en klauwzeer in het Engelse graafschap Yorkshire is vals alarm gebleken. De definitieve uitslag van de test op weefsel van twee schapen is negatief, deelde de regering zondagmiddag 3 maart mee.

’Er zijn geen sporen van mond- en klauwzeer gevonden tijdens de uitgebreide tests die vanochtend zijn afgerond’, zei een woordvoerder van de regering. Na een voorlopige uitslag van de test, afgelopen woensdag, haalden de autoriteiten al weer een beetje ruimer adem, maar nu is de opluchting compleet omdat het vervoersverbod voor vee kan worden opgeheven.

De paniek ontstond door de ontdekking van twee schapen met verdachte wondjes in hun bek op een boerderij in de plaats Hawnby in Yorkshire. De dieren werden geslacht, waarna een onderzoek begon om vast te stellen of er werkelijk sprake is van mond- en klauwzeer. Er werd direct een vervoersverbod voor dieren in een straal van acht kilometer rond de getroffen boerderij afgekondigd. Ook dieren op andere boerenbedrijven in de buurt van de getroffen boerderij worden onderzocht op de aanwezigheid van MKZ.

Groot-Brittannië is pas enkele weken officieel MKZ-vrij. Vorig jaar februari begon een epidemie. Sindsdien zijn meer dan vier miljoen dieren afgemaakt op meer dan 10.000 boerderijen. Het laatste Britse geval van MKZ werd in september ontdekt.

Reageer op dit artikel