nieuws

Geen prijsstijging door invoer euro

Horeca

Prijzen stijgen slechts incidenteel door de komst van de euro. Dit blijkt uit gegevens van de prijzenmonitor van de Consumentenbond. Nederlanders zijn daarentegen wel bang voor prijsstijgingen: 80 procent vreest een verhoging.

Volgens de bond wordt deze angst gevoed door de komst van prijzen in ronde eurobedragen. ‘Als iets 45,50 euro kost, dan denkt menigeen dat de prijs in guldens oorspronkelijk lager was’, geeft S. Louw van de Consumentenbond aan. Hij wijst erop dat elk jaar de prijzen omhoog gaan. ‘Nu wordt alles op het conto van de euro geschreven.’
De Consumentenbond verwacht wel dat in de horeca de prijzen rond de jaarwisseling zullen stijgen, juist vanwege het afronden. ‘In een café betaal je niet iets dat eindigt op 2 eurocent.’
Omdat de horeca nu nog weinig dubbelprijst, zijn de prijsstijgingen nog niet goed te zien. Uit de prijzenmonitor van de bond staat wel een voorbeeld van een café in Amsterdam dat de afgelopen maanden de prijs van een glas cola opvoerde van f 3,25 (1,47 euro) naar een mooi eurobedrag 1,60 (f 3,53). ‘En het guldenbedrag is niet echt een getal dat tot nu toe past bij een glas fris. Dit riekt naar een stijging’, aldus de Consumentenbond.

Reageer op dit artikel