nieuws

Gevelplaten Hilton vielen door ‘falende verankering

Horeca

De gevelplaten van het Hilton Hotel zijn in mei naar beneden gekomen doordat de verankering faalde. Volgens de manager van het Rotterdamse hotel, Robert Krygsman, zorgde het gewicht van de vier platen dat de verankering deze niet langer kon dragen, waardoor de gevelplaten naar beneden vielen. Het gehele hotel is inmiddels onderzocht en Krygsman liet maandag weten soortgelijke incidenten niet meer te verwachten.

Gevelplaten Hilton vielen door ‘falende verankering

Volgens de manager is het probleem niet specifiek voor het hotel, maar voor de manier waarop de gevelplaten in de jaren zestig zijn bevestigd. De gemeente Rotterdam gaat nu kijken of er in de stad meer gebouwen met dit soort gevelplaten zijn die in dezelfde periode werden gebouwd. ‘Bij de zijgevel van het Hilton is gebruik gemaakt van een zogenoemde doorstapelingstechniek, waardoor op de onderste gevelplaat de meeste druk wordt uitgeoefend’, aldus een woordvoerster. ‘Bij de voorgevel is elke plaat afzonderlijk verankerd en zijn er geen problemen.’

Het Hilton Hotel liet alle gevelplaten aan de kant van de Coolsingel verwijderen uit angst voor meer vallende gevelplaten. De nieuwe gevelplaten worden meteen gemonteerd, nu het onderzoek van TNO naar de oorzaak van het incident is afgerond.

De natuurstenen platen vielen in de nacht van zaterdag op zondag 21 mei naar beneden. Het ging om tien vierkante meter. Niemand raakte gewond, maar een voorbijganger werd op een haar na geraakt. De Coolsingel was enkele uren afgezet en over een afstand van 40 meter lagen witte brokstukken op straat.

Het Hilton Hotel is in 1963 geopend. De bekende Rotterdamse architect Maaskant heeft het gebouw ontworpen. Het gebouw heeft de status van beschermd stadsgezicht.

Reageer op dit artikel