nieuws

Gewelddaling door nieuwe pubtijden

Horeca

De overlast in Britse straten is fors gedaald sinds pubs langer open zijn. Het aantal serieuze knokpartijen is volgens de politie met maar liefst 21 procent afgenomen. Sinds november vorig jaar mogen pubs langer open zijn dan 23.00 uur.

Gewelddaling door nieuwe pubtijden

De openingstijden worden sinds eind vorig jaar lokaal bepaald. In sommige gevallen wordt het zelfs volledig overgelaten aan de kroegbaas zelf. Critici vreesden dat het loslaten van de sluitingstijden voor enorme chaos zou zorgen. Vooral jongeren zouden door grote hoeveelheden alcohol voor enorme problemen gaan zorgen.

De praktijk wijst uit dat het juist rustiger is geworden in de Britse uitgaansgebieden. Kroeggangers voelen zich meer op hun gemak en doen rustig aan met drank, nu ze alle tijd hebben. Daarnaast komen de cafébezoekers niet allemaal tegelijk op straat, waardoor er minder spanningen zijn.

De politie presenteerde met trots de jongste cijfers: 21 procent minder vechtpartijen, 11 procent minder geweldsincidenten en 14 procent minder verwondingen. Omdat de nieuwe sluitingswet nog relatief jong is, is het niet ondenkbaar dat de geweldscijfers de komende tijd nog meer naar beneden gaan.

Reageer op dit artikel