nieuws

Groningen onderzoekt discriminatie bij horeca

Horeca

De gemeente Groningen gaat op initiatief van burgemeester Wallage onderzoek doen naar discriminatie aan de deur van Groningse cafés en discotheken. Wallage hoopt op die manier een duidelijk beeld te krijgen hoe horecabezoekers met een donkere huidskleur worden behandeld, aldus een woordvoerder van de burgemeester vrijdag.

Groningen onderzoekt discriminatie bij horeca

Hoe het onderzoek wordt uitgevoerd, is nog niet precies bekend. Als een van de mogelijkheden noemt Wallage de inzet van gekleurde politieagenten in burger. Ook nader onderzoek van aangiftes is een optie.

Directe aanleiding voor het onderzoek zijn de ervaringen van het Amersfoortse gemeenteraadslid R. Tan in Groningen. Het raadslid, half Chinees, werd tot tweemaal toe zonder duidelijke reden de toegang geweigerd tot horecagelegenheden in Groningen. Hij deed zijn beklag bij Wallage, die daarop tot onderzoek besloot.

Volgens de burgemeester bereiken hem vaker signalen dat cafés en discotheken met name donkere jongens, zonder duidelijke reden de toegang weigeren. Omdat er volgens hem bij de politie relatief weinig meldingen binnenkomen, roept hij slachtoffers van discriminatie nadrukkelijk op aangifte te doen.

Een woordvoerder van de politie in Groningen bevestigde dat er nauwelijks aangifte wordt gedaan van discriminatie bij het deurbeleid. Afgelopen jaar is hiervan in de stad Groningen zeven keer melding gemaakt; in slechts drie van de gevallen leidde dit ook tot een daadwerkelijke aangifte.

Horeca-ondernemers die de fout ingaan, lopen kans hun vergunning kwijt te raken. De gemeente waarschuwt ze hier binnenkort. Wanneer het onderzoek begint, is nog niet bekend.

Een onderzoek van de Utrechtse politie naar het deurbeleid in Utrecht en Amersfoort liet vorige maand zien dat in beide steden allochtonen soms structureel worden geweigerd.

Reageer op dit artikel