nieuws

Groot alarm over uitblijven vernieuwingen hotels

Horeca

Topman Hans van Driem van het Nederland Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) slaat groot alarm. Volgens Van Driem blijven noodzakelijke vernieuwingen van hotels, toeristische attracties en accommodaties vrijwel uit.

Van Driem pleit in De Telegraaf voor een ‘toeristische deltaplan’. Dit om het toerisme als belangrijke economische motor veilig te stellen. Van Driem stelt dat onmisbare renovaties van hotels achterblijven, dat de congresmarkt achteruit holt en dat het buitenlands bezoek hapert.

Eén van de grote zorgen van Van Driem is het ontbreken van een nationale aanpak om de neergang van het toerisme een halt toe te roepen. ‘Zelfs in een stad als Amsterdam hebben we voor een promotieplan van het centrum te maken met drie of vier deelraden. Er is bijna geen beginnen aan’, aldus de toerismetopman in De Telegraaf.

Ook de veelal gehate regelbrij voor ondernemers zorgt voor het vertragen of uitblijven van nieuwbouw van toeristische attracties en hotels. Van Driem: ‘Nederland zit bouwtechnisch op slot, dat ontmoedigt initiatieven. Voor een ondernemer een vergunning heeft, wordt vaak al afgehaakt’.

Het toerisme in ons land levert jaarlijks 36 miljard euro op. Het aantal toeristen uit het buitenland steeg afgelopen jaar weliswaar licht met 3 procent. De omliggende landen Engeland en Duitsland trokken respectievelijk 10 en 7 procent meer buitenlandse toeristen. Vooral onze oosterburen blijven massaal weg. Ze kiezen vaak voor de goedkopere Oostzeekust in eigen land.

Reageer op dit artikel