nieuws

Grote belgische brouwers beschuldigd van monopolie

Horeca

Belgische brouwers ondervinden steeds meer problemen bij de verkoop aan cafés. Reden is dat de grote bierconcerns Inbev (Stella Artois) en Alken-Maes (Maes pils) een groot aantal tussenhandelaren opkopen. De Raad van Mededinging begint een onderzoek naar monopoliepraktijken, zo meldde de Vlaamse krant De Morgen zaterdag.

Grote belgische brouwers beschuldigd van monopolie

Het socialistische Kamerlid David Geerts had de Belgische tegenhanger van de NMA daarom gevraagd. Hij stelt dat Inbev en Alken-Maes via een omweg Europese regels voor vrije concurrentie overtreden. ‘De groeiende macht neemt gevaarlijke vormen aan’, zegt Geerts, die zelf cafébaas is. ‘De prijzen rijzen de pan uit. En de bierkaarten in onze horeca worden almaar kleiner.’

Belgische bierbrouwerijen leveren ruim duizend verschillende soorten. Elk stadje heeft wel zijn eigen bierfabriek, hoewel sommige hooguit 50 liter per week produceren. Het zeldzame bier Westvleteren Twaalf, afkomstig van Sint-Sixtusabdij van Westvleteren, is in juli uitgeroepen tot het beste bier ter wereld door de site ratebeer.com. Bekend zijn ook Delirium Tremens van brouwerij Huyghe in Melle of Corsendonk van de gelijknamige bedrijf in Oud-Turnhout.

Reageer op dit artikel