nieuws

Hoogervorst: verbod verkoop sigaretten horeca

Horeca

Een verbod op de verkoop van sigaretten in de horeca. Daar pleit minister Hans Hoogervorst van Volksgezondheid (VWS) voor in een brief aan KHN, waar Misset Horeca de hand op wist te leggen. KHN stelde al een verbod van sigarettenverkoop voor bepaalde horecasectoren voor.

‘Het staken van tabaksverkoop in horecagelegenheden acht ik in ieder geval wenselijk én dienstig aan het ook door u onderschreven einddoel, namelijk een rookvrije horeca.’ Dat is één van de meest opvallende passages uit de brief die minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 23 december 2003 stuurde aan Koninklijk Horeca Nederland. Dit in reactie op het stappenplan van KHN voor een rookvrije horeca. Hoogervorst streeft er naar de verkoop van shag, sigaretten en sigaren exclusief over te laten aan tabakszaken.
Hoogervorst zegt dat hij in april een definitieve reactie geeft op het stappenplan. Hij wil eerst de resultaten van ventilatieonderzoek afwachten. KHN heeft in haar stappenplan voorgesteld om sigarettenverkoop te verbieden in bepaalde horecasectoren. ‘In zaken waar veel kinderen komen, of instellingen en snack- en ijsbedrijven’, aldus woordvoerder Anthony van der Klis. ‘Of wij tegen een verbod op tabaksverkoop in de gehele horeca zijn? Wij wachten met onze reactie op die van Hoogervorst.’

Wisselgeld
De tabaksgigant British American Tobacco (B.A.T.) heeft zo’n 15.000 sigarettenautomaten in de horeca staan en is des duivels. ‘Een verbod op tabaksverkoop, het wordt zo even achter onze rug om besproken’, aldus woordvoerder Coert van Hasselt. ‘Het zou kunnen dat een verbod wisselgeld is voor Koninklijk Horeca Nederland in de onderhandelingen met de minister voor een rookvrije horeca.’ Van der Klis wil niet op die speculatie ingaan.
Het zit B.A.T. fiks tegen, want ‘haar’ Agekey-systeem werd vorige week plots niet meer als enige systeem door VWS verplicht gesteld. De Raad van State zei vorige week dat één systeem niet door de beugel kan. Vooral op basis van Europees- en mededingingsrechtelijke bezwaren. VWS nam direct het advies over. De ondernemer heeft nu keus uit meerdere systemen, die vanaf 1 mei wel vergrendeld moeten zijn. Want alleen personen van zestien jaar en ouder mogen sigaretten trekken.
Bij Agekey kan een automaat alleen ontgrendeld worden met een op het postkantoor geactiveerde chipknip. Bij de Duomaat, op dit moment het enige andere beschikbare systeem, wordt de automaat ontgrendelt op afstand. Nadat bijvoorbeeld de barman heeft gezien dat de persoon 16 jaar of ouder is. Van de Duomaat staan er ongeveer 3500. De stichting Duomaat zag zijn inspanningen voor meerdere systemen dus uiteindelijk beloond. B.A.T. daarentegen wil een schadeclaim indienen van 23 miljoen euro, de investering voor de Agekey. Die wordt mogelijk hoger omdat dat de systemen misschien omgebouwd gaan worden.
Bijkomend probleem is dat nog maar een fractie van alle rokers in Nederland de chipknip voor Agekey heeft laten activeren. Met straks als gevolg veel gemor in de horeca van rokers én buitenlandse toeristen zonder chipknip, omdat ze geen pakje kunnen trekken.Verkoop van rookwaren achter de bar, nu al in wat trendy zaken, is een mogelijk alternatief.

‘Het staken van tabaksverkoop in horecagelegenheden acht ik in ieder geval wenselijk én dienstig aan het ook door u onderschreven einddoel, namelijk een rookvrije horeca.’ Dat is één van de meest opvallende passages uit de brief die minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 23 december 2003 stuurde aan Koninklijk Horeca Nederland. Dit in reactie op het stappenplan van KHN voor een rookvrije horeca. Hoogervorst streeft er naar de verkoop van shag, sigaretten en sigaren exclusief over te laten aan tabakszaken.
Hoogervorst zegt dat hij in april een definitieve reactie geeft op het stappenplan. Hij wil eerst de resultaten van ventilatieonderzoek afwachten. KHN heeft in haar stappenplan voorgesteld om sigarettenverkoop te verbieden in bepaalde horecasectoren. ‘In zaken waar veel kinderen komen, of instellingen en snack- en ijsbedrijven’, aldus woordvoerder Anthony van der Klis. ‘Of wij tegen een verbod op tabaksverkoop in de gehele horeca zijn? Wij wachten met onze reactie op die van Hoogervorst.’

Wisselgeld
De tabaksgigant British American Tobacco (B.A.T.) heeft zo’n 15.000 sigarettenautomaten in de horeca staan en is des duivels. ‘Een verbod op tabaksverkoop, het wordt zo even achter onze rug om besproken’, aldus woordvoerder Coert van Hasselt. ‘Het zou kunnen dat een verbod wisselgeld is voor Koninklijk Horeca Nederland in de onderhandelingen met de minister voor een rookvrije horeca.’ Van der Klis wil niet op die speculatie ingaan.
Het zit B.A.T. fiks tegen, want ‘haar’ Agekey-systeem werd vorige week plots niet meer als enige systeem door VWS verplicht gesteld. De Raad van State zei vorige week dat één systeem niet door de beugel kan. Vooral op basis van Europees- en mededingingsrechtelijke bezwaren. VWS nam direct het advies over. De ondernemer heeft nu keus uit meerdere systemen, die vanaf 1 mei wel vergrendeld moeten zijn. Want alleen personen van zestien jaar en ouder mogen sigaretten trekken.
Bij Agekey kan een automaat alleen ontgrendeld worden met een op het postkantoor geactiveerde chipknip. Bij de Duomaat, op dit moment het enige andere beschikbare systeem, wordt de automaat ontgrendelt op afstand. Nadat bijvoorbeeld de barman heeft gezien dat de persoon 16 jaar of ouder is. Van de Duomaat staan er ongeveer 3500. De stichting Duomaat zag zijn inspanningen voor meerdere systemen dus uiteindelijk beloond. B.A.T. daarentegen wil een schadeclaim indienen van 23 miljoen euro, de investering voor de Agekey. Die wordt mogelijk hoger omdat dat de systemen misschien omgebouwd gaan worden.
Bijkomend probleem is dat nog maar een fractie van alle rokers in Nederland de chipknip voor Agekey heeft laten activeren. Met straks als gevolg veel gemor in de horeca van rokers én buitenlandse toeristen zonder chipknip, omdat ze geen pakje kunnen trekken.Verkoop van rookwaren achter de bar, nu al in wat trendy zaken, is een mogelijk alternatief.

Reageer op dit artikel