nieuws

Horeca glashelder over wegwerpbekers

Horeca

Horecaondernemers in Amersfoort moeten niets hebben van ecoglazen. Dat laten ze weten nu de gemeente heeft besloten dat ecoglazen weer verplicht te stellen. Drie jaar geleden wisselde de gemeente de glazen in voor wegwerpbekers van zacht plastic.

Cafézaken gruwelen van de comeback van ecoglazen. Maar volgens de gemeente is het de wens van de consument. Die heeft zich in een onderzoek positief uitgelaten over de bekers van hard plastic. En dus verplicht de gemeente horecaondernemers de ecoglazen weer uit de kast te halen.

KHN afdeling Amersfoort hekelt het besluit van de gemeente. Vooral omdat de branchevereniging vorig jaar op verzoek van de lokale overheid het gebruik van ecoglazen in kaart heeft gebracht. Volgens KHN beschadigen de glazen wanneer ze op de grond vallen. De scheurtjes die dan in de glazen ontstaan, gaan vol zitten met vuil. Zonder milieu-onvriendelijke desinfecterende middelen is dit vuil niet verwijderen, aldus KHN

Bovendien zijn de glazen slechts drie jaar te gebruiken. Daarna moeten ze naar de vuilverbrander. Volgens KHN komen hierbij onnodig veel schadelijke stoffen vrij. Tenslotte wijst de horeca op het risico voor bezoekers. Die struikelen snel over de ecoglazen en kunnen zich zo verwonden.

‘Maar de gemeente vond de onderzoeksresultaten, die wij hebben aangedragen, te mager’, meldt KHN-man Van As op in het Utrechts Nieuwsblad. ‘Een onderzoek door TNO liep vertraging op en die resultaten zijn nog niet bekend. Het is dus even slikken voor horecaondernemers die zich nu beraden op hoe ze het glas schoon moeten krijgen.’

Reageer op dit artikel