nieuws

‘Horeca houdt zich niet aan rookafspraken

Horeca

horeca houdt zich nog steeds massaal niet aan afspraken over het ontmoedigen van roken in de etablissementen. Dat meldt Clean Air Nederland vrijdag na onderzoek onder negenhonderd horecaondernemers.

‘Horeca houdt zich niet aan rookafspraken

Volgens Clean Air Nederland doet 11 procent van de ondernemers mee aan het in een convenant vastgelegde stappenplan dat vanaf 1 januari 2004 is ingegaan. Volgens deze afspraken tussen het ministerie van VWS en Koninklijk Horeca Nederland zou dat 85 procent moeten zijn.

In het convenant is vastgelegd dat in 2006 85 procent van de horecaondernemingen op hun gevel vermelden wat de afspraken over het roken in de zaak zijn. Dat blijkt in de praktijk dus ruim een op de tien te zijn, aldus de antirookorganisatie Clean Air Nederland.

,,Het draagvlak voor dit stappenplan bij horecaondernemers blijkt zeer gering,” is de conclusie van de organisatie. ,,De afspraken zijn vrijblijvend en lossen bovendien het probleem niet op.” Donderdag liet de belangenvereniging van niet-rokers weten 56.000 handtekeningen te hebben verzameld. Via de mogelijkheid van het burgerinitiatief wil ze met de handtekeningen een rookvrije horeca als onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer zetten. Sinds 1 mei kunnen burgers met 40.000 handtekeningen het parlement dwingen zich uit te spreken over een onderwerp.

Een woordvoerster van KHN stelt dat de achterban zich wel degelijk aan de afspraken houdt. ,,Wij hebben juist signalen dat ondernemers heel actief met rookbeleid bezig zijn.” Daarbij wijst zij erop dat volgens het stappenplan dat met het ministerie is afgesproken, de horeca tot 2008 de tijd heeft. De brancheorganisatie kent het onderzoek van Clean Air Nederland niet. ,,Er is met ons ook geen contact gezocht hierover”, stelt de zegsvrouw. Zij benadrukt dat KHN en het ministerie veelvuldig overleg hebben over de naleving van het convenant en dat ze samen opdracht hebben gegeven voor een onafhankelijk onderzoek. De resultaten hiervan worden eind deze maand of in juni verwacht.

Reageer op dit artikel