nieuws

Horeca kan buitenlandse beveiligers tegemoet zien

Horeca

De overheid wil de regelgeving aanpassen zodat buitenlandse beveiligingsbedrijven makkelijker de Nederlandse markt kunnen betreden. Daarmee lijkt het voor horecaondernemers eenvoudiger en goedkoper om beveiligingsbeambten in te schakelen.

Minister Donner wil in september de wet aanpassen. Onder de huidige wet moet ieder beveiligingsbedrijf dat in Nederland actief wil zijn een vergunning aanvragen. Bij het verstrekken van de vergunning wordt gekeken naar de opleiding en screenen van het personeel. De vergunningsplicht geldt ook voor buitenlandse bedrijven.

De Europese Commissie heeft hiertegen vier jaar geleden al bezwaar aangetekend. Volgens Brussel schendt Nederland daarmee de vrijheid van dienstverlening in de EU. ‘We zullen de regelgeving aanpassen. Dat betekent dat we rekening houden met de verplichtingen en de controles waaraan het beveiligingsbedrijf in het land van oorsprong is onderworpen’, aldus een woordvoerder van Donner in Het Financieele Dagblad.

De woordvoerder stelt dat de nieuwe regel niet betekent dat buitenlandse bedrijven nu zonder meer toegang krijgen tot de Nederlandse markt. Zijn de eisen waaraan een buitenlands bedrijf in eigen land is onderworpen lager dan in Nederland, dan behoudt de Nederlandse overheid zich het recht voor aanvullende eisen te stellen.

Voorzitter van de Vereniging van Particuliere Beveiligingsorganisaties, Willem van Hassel, staat niet te juichen over de wetswijziging. Hij is bang dat het niveau van het personeel daalt omdat er volgens hem ‘niet kritisch wordt gekeken naar de achtergrond van bedrijven die hier aan de slag willen’. Van Hassel denkt daarbij vooral aan beveiligingsbedrijven uit de Midden-Europese lidstaten.

Reageer op dit artikel